Germania e pusa la zid de americani dupa ce a refuzat sa cumpere avioane de lupta F-35

Luni, 29 Aprilie 2019, ora 19:39
923 citiri
Germania e pusa la zid de americani dupa ce a refuzat sa cumpere avioane de lupta F-35
Foto: captura video

Decizia Germaniei de a nu cumpara avioane de lupta F-35 este un pas inapoi care i-ar putea afecta capacitatea de a opera la acelasi nivel cu partenerii din NATO, potrivit sefului european al Lockheed Martin, care fabrica aceste aeronave, relateaza Financial Times.

Jonathan Hoyle, vicepresedinte al grupului american din industria apararii, a declarat ca decizia Germaniei de a nu cumpara avioane F-35, ca inlocuitoare pentru flota sa de avioane Tornado, a luat prin surprindere multe guverne.

Ministerul german al Apararii a anuntat la momentul respectiv ca a decis sa cumpere fie mai multe avioane Eurofighter de la grupul european Airbus fie avioane F-18 fabricate de Boeing.

In timp ce retorica germana din ultimii trei ani a fost despre cresterea capabilitatilor militare, decizia de a nu lua in considerare achizitia a avioane F-35 a ridicat semne de intrebare privind continuarea acestei politici si implicatiile pentru NATO, a afirmat Hoyle intr-un interviu acordat Financial Times.

Acesta a adaugat ca, in timpul unei vizite recente la NATO, mai multi ambasatori si-au exprimat dezamagirea provocata de decizia Germaniei. Acestia au notat ca, in timp ce multe dintre tari investesc in tehnologie de avioane de generatia a cincea, optand pentru F-35, Germania, care are cel mai mare buget de aparare, a facut acest pas inapoi.

"Atunci cand colaboram operational, daca folosim avioane de generatia a cincea, nu doresti avioane de generatia a patra in mijlocul operatiunilor, pentru ca toata lumea vede acest lucru", a adaugat el.

Decizia germana a fost vazuta de multi observatori drept un semnal al Berlinului privind angajamentul fata de viitorul sistem de avioane de lupta franco-germane de generatie viitoare (FCAS).

Parisul si-a exprimat anterior ingrijorarea ca o comanda germana pentru achizitia de avioane F-35, considerat ca cel mai avansat avion de pe o lista scurta e optiuni, ar fi facut redundant proiectul FCAS.

O problema majora pentru Germania, potrivit analistilor, va fi modul in care noua flota va putea continua sa transporte si sa lanseze armamentul nuclear american aflat la Buchel, in vestul tarii, in cadrul unui acord al NATO referitor la impartirea armamentului nuclear.

Orice inlocuitor al avioanelor Tornado va trebui sa aiba capabilitati similare si sa fie certificat in acest sens de catre Statele Unite.

Politica germana in domeniu apararii a fost criticata in repetate randuri de catre presedintele american Donald Trump, care a af ...citeste mai departe despre "Germania e pusa la zid de americani dupa ce a refuzat sa cumpere avioane de lupta F-35" pe Ziare.com

#Germania refuza cumpere F35 Lockheed Martin , #Stiri International