Game over pentru hackerii de la "Gameover Zeus". Au virusat un milion de PC-uri din intreaga lume

Marti, 03 Iunie 2014, ora 09:46
1978 citiri
Game over pentru hackerii de la "Gameover Zeus". Au virusat un milion de PC-uri din intreaga lume
Sursa foto: Reuters

O operatiune internationala condusa de SUA a destructurat o retea de hackeri care au furat date bancare si a santajat proprietarii computerelor atacate, a anuntat Departamentul de Justitie.

Autoritatile din mai multe tari au colaborat cu companii private de securitate pentru a prelua controlul asupra retelei de PC-uri infectate, cunoscuta sub numele Gameover Zeus, conform Reuters.

Documentele publicate de autoritatile americane arata ca intre 500.000 si un milion de PC-uri din intreaga lume au fost infectate cu aplicatii derivate din troianul cunoscut sub denumirea "Zeus" aparut in 2006 si folosit pentru furtul parolelor serviciilor bancare.

Pe langa furtul de date, hackerii au instalat si alte aplicatii, inclusiv Cryptolocker, care cripta fisierele din PC-urile infectate, dupa care au cerut proprietarilor acestora sume de bani pentru a putea sa mai foloseasca echipamentele. Numai Cryptolocker a infectat peste 234.000 de PC-uri, iar sumele de rascumparare cerute de reteaua de hackeri s-au ridicat la 27 de milioane de dolari, a precizat Departamentul de Justitie al SUA.

Pagube de peste 100 de milioane de dolari

Prin aceste atacuri cibernetice, retaua de hackeri a obtinut peste 100 de milioane de dolari, se arata in documentele procurilor americani. Printre organizatiile afectate de atacurile informatice s-a numarat si departamentul de politie din Massachusetts, caruia i-au fost ceruti 750 de dolari pentru decriptarea fisierelor sale, precum si PNC Bank si Capital One Bank.

Autoritatile implicate in aceasta operatiune au reusit sa dezinfecteze in ultimele zile circa 300.000 de PC-uri din intreaga lume.

Printre acuzatii in acest caz se numara si cetateanul rus Evgeniy Mikhaylovich Bogachev. Conform autoritatilor SUA, Bogachev locuieste in orasul Anapa de pe tarmul Marii Negre, iar un agent FBI a declarat ca numai acesta, folosind diferite modalitati, a infectat de-a lungul timpului peste 13 milioane de computere, ceea ce a cauzat pierderi de sute de milioane de dolari.

#atacuri cibernetice, #pagube hackeri, #retea hackeri, #Gameover zeus , #Stiri International