G7 va recomanda bancilor sa isi consolideze fondurile proprii

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 15:56
1328 citiri
G7 va recomanda bancilor sa isi consolideze fondurile proprii

Ministrii de finante ai tarilor membre ale grupului informal al celor mai industrializate sapte state ale lumii (G7) vor recomanda bancilor sa isi consolideze fondurile, sa fie mai transparente si sa anticipeze mai bine lipsa de lichiditati, potrivit unui document al Trezoreriei SUA citat de WSJ. Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile membre ale G7 ar putea, mai ales, sa ceara Comitetului de supraveghere bancara de la Basel sa impuna bancilor un nivel al fondurilor proprii mai ridicat fata de standardele actuale, potrivit unui document al departamentului american al trezoreriei, obtinut de publicatia The Wall Street Journal, citata de AFP.


Potrivit The Wall Street Journal, G7 ar putea, totodata, sa sustina crearea pana la sfarsitul anului a unor echipe alcatuite din autoritati de reglementare din mai multe tari, cu rolul de a supraveghea activitatea si situatia marilor banci multinationale.


"Trebuie ca G7 sa isi joace rolul si sa organizeze o reactie coordonata, indicand ce ar vrea sa se faca si cine trebuie sa faca lucrurile respective, cu termene", a declarat, cu cateva zile in urma, un responsabil european.


In ceea ce priveste transparenta, G7 ar trebui sa ceara bancilor sa isi dezvaluie expunerea exacta la toate produsele financiare riscante, mai ales la cele care au legatura cu sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, care au stat la originea crizei actuale.


Documentul evoca si agentiile de evaluare financiara si cere introducerea unei duble scale de evaluare, pentru diferentierea produselor financiare complexe de celelalte.


Ministerul francez al finantelor discutase luni despre un "consens international" referitor la mai multe aspecte, printre care mai ales necesitatea ca bancile sa fie transparente in ceea ce priveste expunerea lor la creditele ipotecare americane cu grad mare de risc si situatia lor financiara.


Forumul de stabilitate financiara va prezenta ministrilor de finante un raport ce va recomanda reforme ale sistemului financiar si bancar, care sa opreasca actuala criza si sa impiedice repetarea turbulentelor.