Franta si Germania vor sa dezvolte in comun un avion de lupta

Joi, 13 Iulie 2017, ora 21:54
848 citiri
Franta si Germania vor sa dezvolte in comun un avion de lupta
Foto: Arhiva Ziare.com

Franta si Germania au convenit "sa dezvolte un sistem de lupta aerian european", sub conducerea lor, cu scopul de a-si inlocui "pe termen lung actualele flote de avioane de lupta", a anuntat joi Palatul Elysee, la finalul unei sedinte comune de guvern franco-germana.

"Cei doi parteneri doresc sa puna la punct o foaie de drum comuna, pana la jumatatea lui 2018", a precizat presedintia franceza.

"Este o revolutie profunda, insa nu ne este frica de revolutii atunci cand ele au loc in mod pasnic, constructiv si in timp", a declarat presedintele Emmanuel Macron, intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul german.

El a precizat ca dorinta lor este sa poata avea o noua generatie de avioane de lupta comune.

"Acestea sunt niste proiecte foarte grele, grele pentru cele doua armate si guverne ale noastre si care, dupa aceea, trebuie sa fie exportate. Astazi avem proiecte grele, prea multe standarde si calificari la nivel european, iar uneori o concurenta intraeuropeana de a le duce la (nivel) international", a spus Macron.

"Scopul acestui avion de lupta comun, pentru o noua generatie, este mai intai sa lanseze cercetarea si dezvoltarea comune, de a-l putea pregati impreuna, iar apoi de a-l utiliza in mod comun in cele doua armate ale noastre - in functie de propriile noastre doctrine de folosire, nu avem aceleasi doctrine si asa vor ramane lucrurile - si de a putea, de asemenea, sa ne coordonam la export pe acest subiect", a adaugat el.

"Salut proiectul", a declarat Merkel, subliniind si asupra "celorlalte proiecte, cu privire la Eurodrona, in care Franta si Germania se implica puternic", la cooperarea in domeniul satelitar, cooperarea numerica si securitatea cibernetica.

Potrivit Elysee, Franta si Germania convin, de asemenea, "sa infiinteze un cadru de cooperare in vederea viitorului standard de elicopter, Tigre, dar si in vederea unui program comun de rachete tactice de tip aer-sol".

Cele doua tari au evocat de asemenea infiintarea unei "unitati binationale de avioane de transport militar de tip C-130J", conform acordului interguvernamental semnat la Berlin pe 10 aprilie.

Franta si Germania isi "vor continua, de asemenea, colaborarea cu privire la un sistem major terestru de lupta si la un sistem comun de tir indirect de noua generatie, la care pot participa si alte tari europene, atunci cand aceste proiecte vor fi suficient de dezvoltate. Dupa incheierea cu succes a fazei de studiu bilateral, o foaie de drum va fi sta ...citeste mai departe despre "Franta si Germania vor sa dezvolte in comun un avion de lupta" pe Ziare.com

#Franta Germania avion lupta, #Paris Berlin avion lupta , #Stiri International