Frans Timmermans a ramas singurul candidat socialist la sefia Comisiei Europene

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 20:39
760 citiri
Frans Timmermans a ramas singurul candidat socialist la sefia Comisiei Europene
Foto: Facebook Frans Timmermans

Olandezul Frans Timmermans a ramas luni singurul candidat al Partidului Socialist European in cursa in vederea succesiunii lui Jean-Claude Juncker la sefia Comisiei Europene (CE), dupa retragerea slovacului Maros Sefcovic, relateaza AFP.

"Incepand de astazi, PSE are un singur candidat comun puternic - Frans Timmermans. El reprezinta o schimbare de directie pentru Europa si va pune justitia sociala, egalitatea si (dezvoltarea) durabila in centrul programului nostru electoral", a anuntat presedintele Partidului Socialist European (PSE) Serghei Stanisev, citat intr-un comunicat al formatiunii.

Maros Sefcovic si-a anuntat personal retragerea din cursa, luni. El a fost primul candidat oficial la investirea S&D (Socialisti si Democrati), al doilea cel mai important grup politic in Parlamentul European (PE), dupa Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) . Socialistii europeni se intrunesc in Congres, in perioada 7-8 decembrie, la Lisabona.

"In calitate de diplomat de profesie si sportiv cu sufletul, inteleg puterea SPIRITULUI DE ECHIPA", a scris pe Twitter slovacul, in varsta de 52 de ani, insarcinat in prezent cu dosarele Energiei in cadrul Executivului european.

In acest mesaj, el si-a exprimat sustinerea fata de Frans Timmermans, colegul sau in cadrul Comisiei prezidate de Jean-Claude Juncker.

Sefcovic explica, intr-o scrisoare adresata presedintelui PSE, pe care a facut-o publica el insusi, ca a luat aceasta decizie dupa doua dezbateri cu Timmermans.

"Ma asociez necesitatii de a continua intr-un spirit de unitate, de creare a unui front comun si de concentrare a energiei noastre asupra pregatirii unei agende politice puternice", a scris el.

Fiecare familie politica europeana urmeaza sa-si desemneze canddiatul in vederea preluarii sefiei Comisiei, in urma alegerilor europene, prevazute in mai 2019.

PPE, cea mai importanta formatiune in hemiciclul european, va alege intre germanul Manfred Weber si finlandezul Alexander Stubb, in Congresul sau, joi, la Helsinki.

Parlamentul European (PE) cere Consiliului European, alcatuit din sefii de stat si de guverne ai tarilor membre UE, sa sustina nominalizarea la presedintia Comisiei a capului de lista - sau "Spitzenkandidat", potrivit termenului german, utilizat adesea - al partidului care va obtine cel mai mare numar de mandate in alegerile europene.

Insa Consiliul refuza sa se angajeze sa respecte aceasta procedura, care a fost folosita la alegerea lui Juncker, in 2014.

Legislati ...citeste mai departe despre "Frans Timmermans a ramas singurul candidat socialist la sefia Comisiei Europene" pe Ziare.com

#Frans Timmermans candidat socialist Comisia Europeana , #Stiri International