Fostul sef Lehman Brothers catre reporterul Reuters: "Bine ca n-ai venit cu pusca"!

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 19:49
981 citiri
Fostul sef Lehman Brothers catre reporterul Reuters: "Bine ca n-ai venit cu pusca"!

"N-ai venit cu pusca. Asta e bine", iata remarcile cu care fostul sef al Lehman Brothers, Richard Fuld, caruia opinia publica ii atribuie falimentul bancii, l-a intampinat pe reporterul Reuters, venit sa ii ia un interviu la resedinta sa de la tara, in Ketchum, Idaho.

Omul invinuit de prabusirea Lehman Brothers , esec care a declansat criza economica mondiala, a parut impovarat, dar nu zdrobit de presiunea viitoarei aniversari a unui an de la producerea evenimentului. Fuld a aratat ca este reticent sa vorbeasca in apararea sa, partial din cauza proceselor in care este implicat, dar si a faptului sa lumea nu este pregatita sa il asculte.

"Stii ce? Am fost atacat si dat la o parte si o sa se mai intample, dar pot face fata. Lasa-i sa vina. Stii cum se spune, toate sunt trecatoare", a spus el.

Fuld, in varsta de 63 de ani, a preluat conducerea Lehman Brothers in 1994, atunci cand institutia financiara avea probleme, si a transformat-o in a patra mare banca de investitii din Statele Unite.

Sub povara activelor neperformante si a pierderii increderii investitorilor, Fuld a fost insa nevoit sa ceara protectia legii falimentului, in conditiile in care Guvernul american si Rezerva Federala nu au reusit sa gaseasca un cumparator pentru Lehman Brothers si au decis sa nu salveze banca printr-un plan de urgenta.

Fuld a fost umilit in Congres, in octombrie 2008, unul dintre politicieni numindu-l "ticalosul zilei", in timp ce protestatarii au cerut incarcerarea sa. De atunci, Fuld, supranumit "gorila", din cauza stilului dur de a face afaceri, a ramas in centrul atentiei, cu imaginea unei persoane lacome si arogante.

El a spus, insa, in interviu ca ar vrea sa vorbeasca, dar nu vede rostul, avand in vedere ca nimeni nu este dispus sa il asculte. Fostul sef al Lehman Brothers a refuzat totodata sa se refere la activitatea sa curenta.

Prieteni si cunostinte ale sale au spus insa ca Fuld a deschis propria sa firma de consultanta, numita Matrix Advisors, cu sediul pe Third Avenue, in New York. El colaboreaza totodata, gratis, cu firma Alvarez and Marsal, la restructurarea Lehman.

Fostul sef al Lehman este mentionat in aproape 40 de actiuni legale, de la falimentul bancii, majoritatea initiate de municipalitati si fonduri de pensii, care sustin ca Fuld si alti membri ai conducerii i-au determinat sa faca investitii proaste.

Alte procese au fost inaintate de fosti angajati ai Lehman, care cred ca managementul institutiei a facut investitii imprudente. Fuld este unul dintre cei 12 directori ai Lehman citati in trei procese in care sunt investigate cauzele care au dus la falimentul bancii.

El a pierdut peste un miliard de dolari, ca efect al prabusirii actiunilor bancii, iar in lunile urmatoare falimentului a inceput sa vanda din proprietati si obiecte de arta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lehman, #brothers, #fuld , #Stiri International