Fostul rege Juan Carlos al Spaniei ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva

Joi, 05 Martie 2020, ora 17:43
828 citiri

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o suma de bani pe care a primit-o in 2008 de la Arabia Saudita si din care i-a dat mare parte amantei sale, dezvaluie La Tribune de Geneve, citata de Le Point.

Potrivit cotidianului elvetian, desi este vorba despre un "cadou" de la sauditi, motivul generosului viramnet ramane neinteles.

La acea vreme, Spania a obtinut un contract profitabil cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteza (TGV) de la Medina la Mecca, in valoare de sase miliarde de euro.

Plata ar fi fost logic sa aiba loc in cealalta directie, scrie publicatia, sugerand ca intreprinderile spaniole ar fi putut astfel sa-i "rasplateasca" pe suaditi pentru obtinerea contractului.

Aceasta "nepotrivire" ar explica faptul ca justitia de la Geneva, care colaboreaza cu magistrati spanioli - nu l-a "prevenit" pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 in iunie 2014, care beneficia in 2008 de imunitate.

Prim-procurorul Genevei, Yves Bertossa, a deschis o ancheta cu privire la o "presupusa spalare de bani in forma agravanta" impotriva Bancii Mirabaud, care a primit banii fara sa-si puna prea multe intrebari, si a trei persoane - intre care un avocat din oras si conducatorul societatii Rhone Gestion, considerati drept oamenii de incredere ai regelui pe malul Lacului Leman.

Fundatie inregistrata in Panama

A treia persoana vizata in ancheta este printesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine daneza, prezentata ca fosta amanta a lui Juan Carlos.

In 2008, regele si-a ascuns banii in spatele fundatiei Lucum, inregistrata in Panama, al carui unic beneficiar este.

"Timp de mai multi ani, el a retras bani din acest cont, iar apoi, in 2012, cea mai mare parte a sumei ramase, adica aproximativ 65 de milioane de euro, a fost data fostei amante, devenita ", scrie La Tribune de Geneve.

Prudenta, Corinna zu Sayn-Wittgenstein a plasat imediat aceasta "donatie" in filiala altei banci elvetiene, in Bahamas.

In 2012, Juan Carlos I a provocat un scandal participand la un safari de elefanti in Botswana, in compania Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, si a pozat mandru la tabloul sau de vanatoare. Suveranul spaniol, pana atunci foarte popular, a devenit brusc nepopular.

In acel moment, Banca Mirabaud a inceput sa simta un miros neplacut al banilor ascunsi ai regelui si i-a cerut politicos sa aleaga alta banca.

Cotidianul elvetian, necrutator cu Juan Carlos, dezvaluie ca acesta ar fi pla ...citeste mai departe despre "Fostul rege Juan Carlos al Spaniei ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rege Juan Carlos bani ascunsi Elvetia , #Stiri International