Fostul lider catalan Carles Puigdemont risca sa fie extradat din Belgia

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 10:57
988 citiri

Fostul lider catalan Carles Puigdemont ar putea fi extradat din Belgia, avand in vedere ca procesul sau si al altor membri ai cabinetului sau destituit urmeaza sa inceapa joi la Madrid, iar el inca se afla la Bruxelles.

Practic, exista posibilitatea prezentarii de catre Spania a unei cereri de extradare pe numele lui Puigdemont daca nu se prezinta in fata instantei.

Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anuntat ca acesta nu va reveni in Spania pentru proces si a propus in schimb ca anchetarea clientului sau sa se desfasoare in Belgia, noteaza DPA.

Audienta Nationala a emis marti o citatie pe numele lui Carles Puigdemont si al altor fosti colaboratori ai sai pentru a comparea in fata instantei. In timp ce Joaquim Forn si Dolors Bassa, fosti membri ai executivului catalan, au revenit marti seara la Barcelona, Puigdemont a ramas la Bruxelles.

Daca fostul sef al executivului catalan nu se prezinta in fata judecatorilor spanioli pentru a depune marturie, "va exista probabil o cerere de extradare adresata Belgiei si politia belgiana il va retine", a declarat Esteban Gonzalez Pons, eurodeputat spaniol din partea Partidului Popular (PP), pentru postul spaniol public de radio.

Puigdemont a ajuns luni la Bruxelles impreuna cu mai multi membri ai fostului sau cabinet. Dupa sosirea in capitala belgiana, el a promis ca va continua sa lupte pentru independenta Cataloniei.

Procurorul general al Spaniei a anuntat luni ca a cerut inculparea pentru nesupunere, razvratire si delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum si a membrilor parlamentului regional catalan care la 27 octombrie a votat declaratia unilaterala de independenta a Cataloniei. Daca vor ajunge in fata instantei si vor fi gasiti vinovati, politicienii catalani risca pana la 30 de ani de inchisoare.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de catre guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional si a convocat alegeri anticipate in regiune pentru data de 21 decembrie.

Totusi, unii dintre cei mai importanti membri ai administratiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont si adjunctul sau, Oriol Junqueras, au declarat ca nu vor accepta aceste masuri si ca numai populatia Cataloniei ii poate destitui. ...citeste mai departe despre "Fostul lider catalan Carles Puigdemont risca sa fie extradat din Belgia" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Carles Puigdemont extradat Belgia, #Carles Puigdemont proces Spania, #Carles Puigdemont Catalonia proces , #Stiri International