Fondurile din Golful Persic isi limiteaza achizitiile, in asteptarea de conditii mai bune

Luni, 21 Aprilie 2008, ora 10:18
1095 citiri
Fondurile din Golful Persic isi limiteaza achizitiile, in asteptarea de conditii mai bune

Exportatorii din Golful Persic, care dispun de sume mari de bani de pe urma veniturilor record din vanzarile de petrol, au limitat cumpararea de active straine, intrucat criza internationala a creditelor promite afaceri bune in viitor, transmite Reuters.Economistii spun ca batalia impotriva inflatiei din principala zona exportatoare de petrol de pe pietele internationale limiteaza cheltuielile de pe piata interna, astfel incat fondurile suverane de investitii, care investesc o mare parte din veniturile suplimentare obtinute din vanzarea de titei, se lupta sa gaseasca o piata profitabila pe care sa faca plasamente.


"Ei fac o serie de acumulari in prezent, pana cand vor inventaria exact situatia", a explicat analistul John Sfakianakis, economist sef la subsdiara saudita a bancii HSBC, SABB Bank. "Timp de doi ani am asistat la un avant al cumpararilor, dar reprezentantii fondurilor suverane anticipeaza in prezent ca activele financiare se vor deprecia si mai mult, in contextul in care turbulentele de pe piata creditelor se extind in Occident", a precizat John Sfakianakis, citat de Reuters.


Achizitiile facute in afara regiunii de cumparatori din Golful Persic s-au triplat in 2007 comparativ cu anul precedent, pana la 89,13 miliarde dolari, potrivit datelor firmei de cercetare Dealogic, cu sediul la Londra. Ritmul cumparilor s-a temperat, insa, pana la 19,8 miliarde dolari in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 30% fata de trimestrul al patrulea din 2007, in pofida unor afaceri mari ce au contribuit la consolidarea unor institutii financiare americane.


Extinderea achizitiilor facute de fondurile suverane a trezit ingrijorarea unor legiuitori din Statele Unite cu privire la influenta si controlul strain asupra activelor si a ridicat semne de intrebare daca investitiile sunt motivate politic. Acest aspect se poate sa fi contribuit la accentuarea prudentei fondurilor de investitii din Golful Persic, mai scrie Reuters.