FMI va finanta Ucraina doar cand va creste pretul gazelor pentru populatie

Luni, 28 Mai 2012, ora 17:59
1111 citiri
FMI va finanta Ucraina doar cand va creste pretul gazelor pentru populatie

FMI va reveni asupra reluarii creditarii statului ucrainean atunci cand va vedea deschiderea guvernului de la Kiev de a indeplini recomandarile fondului, in special cele privind majorarea pretului la gaz pentru populatie, a declarat seful misiunii FMI in Ucraina, Christopher Jarvis.

"Inca nu au fost clarificate problemele care se refera la masurile de indeplinire a nivelului planificat de deficit bugetar, a politicii energetice si mai ales a preturilor la gaz, precum si a strategiei comune de dezvoltare a sectorului financiar", a subliniat Jarvis. "Imediat ce guvernul Ucrainei va fi gata sa ia masuri in acest sens, misiunea FMI va fi gata sa continue discutiile", a dat asigurari reprezentantul FMI.

O misiune a FMI s-a aflat in Ucraina in perioada 21 - 28 mai, pentru finalizarea discutiilor in cadrul consultarilor pe marginea articolului al patrulea al statutului FMI. Acesta prevede discutarea politicii economice a guvernului intr-o anumita perioada.

Reprezentantii misiunii au desfasurat intrevederi cu premierul ucrainean Nikolai Azarov, cu presedintele Bancii Nationale a Ucrainei, Serghei Arbuzov, precum si cu o serie de ministri, de sefi de departamente si reprezentanti ai businessului ucrainean.

In 2010, guvernul Ucrainei a convenit cu FMI asupra unui nou program de creditare in valoare de 15,6 miliarde de dolari pe an. Deja au fost acordate doua transe in valoare totala de peste 3,4 miliarde, insa din decembrie 2010 cooperarea pe marginea acestui program a fost suspendata. FMI insista asupra majorarii preturilor la gaz pentru populatie, insa guvernul Ucrainei refuza sa faca acest lucru.

#FMI imprumut Ucraina, #FMI creditare Ucraina , #Stiri International