FMI: Pretul petrolului s-ar putea dubla in 10 ani

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 08:31
1409 citiri
FMI: Pretul petrolului s-ar putea dubla in 10 ani

Economia mondiala va intampina mari dificultati in cazul in care pretul petrolului se va dubla si exista sanse reale ca acest scenariu sa se adevereasca, desi in prezent se afla deja la un nivel record: 113 dolari pe baril, avertizeaza Fondul Monetar International.

In prezent, pentru economia mondiala, acesta este un teritoriu necunoscut, pentru ca statele nu s-au confruntat cu preturi ridicate la petrol mai mult de cateva luni, potrivit unui studiu realizat de FMI.

"Foaia de lucru" de la FMI a sosit in momentul in care preturile la petrol au atins valori record, 113 dolari barilul, si la scurt timp dupa ce Agentia Internationala a Energiei (AIEA) a dat publicitatii un raport in care se arata ca ar putea creste consumul, in stransa legatura cu o recuperare economica la nivel mondial.

Studiul FMI, efectuat pe fondul temerilor privind un pret record la petrol, nu presupune o constrangere legata de cat de mult titei poate fi extras. Specialistii fondului prefera sa creada ca nivelul productiei depinde de pretul obtinut din taxa pe produsul final.

"In timp ce modelul nostru nu este la fel de pesimist, precum studiile geologice pure, care de obicei au in vedere constrangeri legate de resursele limitate disponibile in pamant, si care vor face ca productia mondiala sa scada in viitorul foarte apropiat, pronosticurile noastre de crestere moderata in productia mondiala se bazeaza pe o dublare permanenta a preturilor in ultimii zece ani", argumenteaza cercetatorii de la FMI.

Studiul, care contine avertizari ce nu trebuie considerate drept viziunea oficiala a FMI, a fost coordonat de Jaromir Benes, fost economist-sef al Bancii Centrale din Cehia, in prezent angajat al Fondului Monetar International la Washington.

El sustine ca modelele de piata pe care au fost facute calculele studiului sunt mult mai precise fata de cele clasice, unde nivelul de predictibilitate era extrem de scazut.

"Rezultatele noastre empirice indica, de asemenea, daca nivelul de predictibilitate a modelului continua sa aiba o acuratete ca cea din ultimii 10 ani, iar daca este asa, atunci viitorul nu va fi chiar asa usor", sustine Jaromir Benes.

Intre timp, Agentia Internationala pentru Energie, care da sfaturi statelor dezvoltate in acest domeniu, iar uneori chiar traseaza politica energetica a respectivelor tari, sustine ca preturile la petrol vor ramane foarte sus pe toata perioada acestui an, in principal din cauza tensiunilor intre Iran si statele Occidentale.

"Piata petrolului va avea o evolutie incerta pana la sfarsitul anului, iar riscurile unui conflict geopolitic in Orientul Mijlociu vor duce la o escaladare a continua a preturilor", sustin reprezentantii Agentiei Internationale pentru Energie.

Agentia crede ca perioada de declin a cererii, datorata incetinirii economiei globale, este la final, iar de acum incolo traiectoria va fi doar in sus. Statele membre OPEC (cei mai mari exportatori mondiali de petrol) au facut declaratii asemenatoare nu mai devreme de saptamana trecuta, sustinand ca cererea in crestere pentru petrol a pus capat tendintei de scadere a preturilor.

Pretul de tranzactionare a petrolului a fost extrem de volatil in ultima perioada, mai ales pe fondul incertitudinii unui conflict in Orientul Mijlociu, intre Iran si Israel.

Specialistii din industria petrolului spun ca, daca va persista pericolul unui astfel de conflict, pretul petrolului va creste in continuare. Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol si statul cu cele mai mari rezerve din lume, a tot dat asigurari ca, in cazul unui conflict intre Iran si Israel, va suplimenta rezervele de petrol, dara fara a modifica preturile. Totusi, specialistii sustin ca Arabia Saudita nu are rezerve de petrol chiar asa de mari precum o arata datele oficiale.

Un studiu recent efectuat de grupul financiar UBS, arata ca rezervele mondiale de petrol se situeaza la 1.380 de milioane de barili, valoare care ar putea sa ajunga pentru urmatorii 42 de ani.

1. Arabia Saudita

Rezerve: 265 mld. barili (19,1% total piata)

Productie zilnica: 11,75 mld. barili/zi (13,2% total piata)

Durata rezerve: 72,4 ani

2. Venezuela

Rezerve: 211 mld. barili (15,3% total global)

Productie zilnica: 2,47 mld. barili/zi (2,8% total piata)

Durata rezerve: 234 ani

3. Iran

Rezerve: 137 mld. barili (9,9% total global)

Productie zilnica:4,13 mil. barili/zi(4,7% total piata)

Durata rezerve: 88,4 ani

4. Irak

Rezerve: 115 mld. barili/zi (8,3% total global)

Productie zilnica: 2,7 mil. barili/zi (3,1% total piata)

Durata rezerve: 128 ani

5. Kuweit

Rezerve: 102 mld. barili ( 7,3 % total global)

Productie zilnica: 2,75 mil. barili/zi (3,1% total piata)

Durata rezerve: 110 ani

6. Emiratele Arabe Unite

Rezerve: 98 mld. barili (7,1% total global)

Productie zilnica: 3,23 mil. barili/zi (3,6% total piata)

Durata rezerve: 94 ani

7. Federatia Rusa

Rezerve: 77 mld. barili (5,6% total global)

Productie zilnica: 10,33 mil. barili/zi(11,6% total piata)

Durata rezerve: 20 ani

Sursa: UBS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi petrol, #cotatii internationale petrol, #statele exportatoare petrol, #baril petrol, #preturi carburanti , #Stiri International