Fitch ar putea cobori ratingul Republicii Moldova

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 14:47
1442 citiri
Fitch ar putea cobori ratingul Republicii Moldova

 

Ratingul pentru credite 'B-' al Republicii Moldova ar putea fi coborat daca protestele politice persista, insa efectele negative asupra regiunii par sa fie limitate in prezent, apreciaza agentia de rating Fitch, intr-un comentariu publicat miercuri.

 

"Exista deja destul risc politic luat in considerare in ratingul 'B-' al Moldovei, dar daca tulburarile se prelungesc sau se accentueaza si afecteaza economia, ne asteptam sa luam unele decizii legate de rating", a spus seful departamentului Fitch pentru ratinguri suverane ale Europei Emergente, Edward Parker.

Ratingul acordat Moldovei este unul din categoria speculativ (junk) - fara recomandare de investitii.

Protestatarii au ocupat si devastat marti sediile presedintiei si parlamentului din Chisinau, dupa ce primele rezultate ale alegerilor de duminica au aratat ca Partidul Comunistilor ramane la putere, obtinand 50% din voturi.

In septembrie 2008, Fitch a coborat perspectiva ratingurilor Moldovei pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung de la 'pozitiva' la 'stabila', argumentandu-si decizia prin ingrijorarile legate de finantarea externa si presiunile inflationiste.

"(Protestele) ar putea spori tensiunile regionale, dar ramane de vazut in ce masura vor conduce catre ceva mai serios", a mentionat Parker.

El a adaugat ca problema regiunii separatiste Transnistria nu are, deocamdata, legatura cu protestele.

Criza economica globala a contribuit la tensiunile din tara, in conditiile in care sumele trimise acasa de moldovenii care lucreaza in strainatate s-au diminuat, noteaza Parker.

El considera ca inrautatirea situatiei economice s-ar putea sa fi contribuit la tulburarile sociale, insa puncteaza ca "scanteia" a fost politica.

"Ca si alte tari, Moldova sufera din cauza incetinirii economice globale, ce a afectat finantele publice si piata muncii", a spus Parker.

Parker considera ca datoria externa a Moldovei - de 4 miliarde dolari sau 70% din produsul intern brut (PIB) din 2008 - este destul de ridicata, desi nu mai mare decat a altor state mici, in curs de dezvoltare.

Cifra include atat datoria publica, cat si cea a sectorului privat.

In acest an, Moldova mai are de platit 12 milioane dolari, dintr-o emisiune de obligatiuni cu dobanda variabila scadenta in octombrie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #fitch, #incetinire, #moldova, #proteste, #rating , #Stiri International