Firmele britanice recruteaza imigranti pentru angajamentul lor, nu pentru salariile mici

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 14:16
1084 citiri

Angajatorii britanici care recruteaza tot mai multi imigranti din Uniunea Europeana (UE) fac acest lucru mai degraba datorita experientei si angajamentului acestora in comparatie cu ale britanicilor care cauta un loc de munca, decat pentru asteptarile salariale scazute, releva o noua cercetare, scrie Financial Times.

Numai 12% dintre companiile care angajeaza cetateni din alte state din UE au invocat salariile mai mici ca motiv pentru recrutarea acestora, punand avantajul fortei de munca ieftine dupa calitati si competente, printre care se numara angajamentul, o etica a muncii mai solida si cunostinte mai multe, releva un sondaj realizat in randul a 1.000 de angajatori de catre Chartered Institute of Personnel and Development, potrivit Agerpres.

Criticii la adresa imigratiei au sustinut mult timp ca lucratorii imigranti trag in jos salariile, insa studiul releva ca principalul motiv pentru recrutarea de imigranti din UE a fost dificultatea atragerii de candidati nascuti in Regatul Unit spre posturi pentru persoane necalificate sau slab calificate.

Sondajul, facut public marti in contextul Congresului Partidului Conservator, va oferi munitie celor din ambele tabere ale dezbaterii privind imigratia, in contextul in care continua sa creasca imigratia din UE, cu 38% intr-un an.

Oponentii imigratiei, in fruntea carora se afla Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP), ar putea face referire la o constatare din raportul CISP, care citeaza date ale Biroului National de Statistica, pentru a arata ca, intre 1997 si 2014, imigrantii au ocupat de doua ori mai multe posturi nou create comparativ cu britanicii.

In aceasta perioada, care acopera aderarea la UE a unor tari foste comuniste precum Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria, numarul lucratorilor imigranti a crescut cu 2,8 milioane, ajungand la 4,7 milioane. In schimb, numarul lucratorilor britanici s-a majorat cu 1,5 milioane, ajungand la 25,8 milioane, in aceeasi perioada de 17 ani.

Autoritatile au incercat sa reduca rata somajului in randul tinerilor britanici, care este de aproape 17%, cu 995.000 printre persoanele intre 16 si 24 ani care nu au loc de munca.

Insa in sprijinul sustinatorilor imigratiei vine descoperirea ca majoritatea companiilor (51%) care angajeaza imigranti au precizat ca afacerile lor s-au dezvoltat in ultimii doi ani, in timp ce numai 39% au sustinut ca nu au inregistrat cresteri.

#angajatori britanici imigranti UE, #salarii imigranti UE , #Stiri International