Finante personale: Cele mai bune aplicatii pentru controlul cheltuielilor

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:18
2487 citiri
Finante personale: Cele mai bune aplicatii pentru controlul cheltuielilor

In incercarea de a scapa de datoriile acumulate in timpul facultatii, Rion Robinson a apelat la mai multe modalitati de a-si reduce cheltuielile, de la vechile foi de calcul, la programe pentru managementul banilor, cum este Mint. Nicio metoda nu a functionat.

Apoi, Robinson, un tanar in varsta de 27 de ani care lucreaza la un furnizor de echipamente medicale, a incercat aplicatia Level Money. Dupa sase luni, a scapat de datorii, relateaza cei de la Reuters..

Level, care a fost lansata toamna trecuta, incearca sa reduca bugetul la o singura necunoscuta: cati bani raman de cheltuit. Pentru Robinson, suma era de 17,57 dolari pe zi.

"Am verificat in fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi", a spus el. Robinson nu singurul care nu mai simte, fizic, banii.

"Ne-am pierdut obisnuinta de a ne uita in portofel sa vedem cat a mai ramas", a spus directorul executiv si fondatorul Level, Jake Fuentes. Compania nu a precizat cati clienti are, insa a anuntat ca aplicatia a fost descarcata de peste 500.000 de ori.

Folosind Level, Robinson a renuntat la cafeaua de trei dolari, deoarece a vazut cum se restrange bugetul alimentar. De asemenea, a renuntat la cumpararea de muzica de pe iTunes si a inceput sa foloseasca un serviciu online gratuit. Si a mai renuntat si la mai multe programe TV.

Calcularea sumei zilnice pentru cheltuieli nu este o matematica usoara, motiv pentru care cele mai multe programe de buget analizeaza doar cheltuielile anterioare. Dar companii precum Mint, cu 15 de milioane de utilizatori, si banci importante, cum ar fi Wells Fargo & Co, lucreaza la mai multe metode de calculare a bugetelor personale.

In timp ce multe facturi vin regulat, alte cheltuieli nu sunt la fel de usor de urmarit. "Cheltuielile pot fi mai complicate", a spus Brett Pitts, managerul de la Wells Fargo. "Iar numai urmarirea fluxului de numerar nu ofera destule informatii".

Problema este aceea ca cele mai multe programe de gestionare a banilor iau in calcul doar informatiile din ultimele luni, si nu pot lua in calcul facturile viitoare sau alte plati forfetare sau cheltuieli imprevizibile, cum ar fi reparatiile auto. De asemenea, nu tin cont nici de facturile care sunt platite impreuna cu alte persoane.

Introducerea tuturor datelor pentru a face calculul cat mai exact poate fi o sarcina impovaratoare pentru utilizatori. Mint a constata ca doar 20% dintre americani au timp pentru a masura propriile cheltuieli.

Solutia cheltuielilor

Vince Maniago, manager de produs la Mint, o divizie a Intuit, a precizat ca echipa sa lucreaza la o solutie pentru rezolvarea problemei cheltuielilor zilnice. El apreciza ca este nevoie de aproximativ un an, pentru a dezvolta aceasta solutie. Utilizatorii doresc acest program, a adaugat acesta, insa nu vor sa faca nimic pentru a-l obtine.

Wells Fardo testeaza solutii care ofera mai mult decat o actualizare a bugetului. Multi dintre clientii bancilor isi verifica conturile in magazine, pentru a vedea daca au suficienti bani pentru plata cumparaturilor. Dar soldurile conturilor nu iau in calcul viitoarele plati, asa ca daca utilizatorul plateste alimentele, ziua urmatoare s-ar putea sa trebuiasca sa plateasca si o taxa pentru ca a depasit suma admisa, ca urmare a platii facturii de gaze, care s-a facut automat.

"Verificare zilnica a soldului este un semnal fals", a spus Steve Wendel de la HelloWallet.com, un furnizor de servicii de analiza financiara detinut al Morningstar Inc. Pentru a implica mai mult persoanele, nu trebuie decat sa le ceri mai putin, a adaugat Wendel. Cateva mesaje de avertizare despre scaderea soldurilor sau despre facturile viitoare sunt suficiente.

Asa a fost, cu siguranta, si cazul Jessicai Flaherty, in varsta de 30 de ani, din Lewiston, Maine, care s-a fost impotmolit in datorii. Flaherty nu a mai vrut sa se ocupe cu propriile probleme, asa ca le-a ignorat, pur si simplu, si nu a mai raspuns la apelurile incasatorilor de facturi.

In februarie, cand a decis ca trebuie sa faca ceva cu aceste datorii, nu s-a concentrat doar asupra cheltuielilor zilnice.

"Nu am avut o suma de cheltuit pe zi. Am avut numere negative", a spus aceasta. In schimb, si-a deschis un cont la Mint, a introdus toate informatiile disponibile, si a stabilit ca obiectiv plata datoriilor. Programul o informa ca nu exista posibilitatea de a le plati.

Flaherty a vandut cateva obiecte cu care a putut plati din imprumuturi, reducand platile lunare de la 1.000 de dolari, la 500 de dolari. De asemenea, si-a mai luat o slujba la biblioteca locala.

De atunci, nu a mai intraziat cu plata ratelor. Modificarile in cheltuieli se fac greu: "Nu avut succes si cu cafeaua", a adaugat aceasta. Totusi, Flaherty a precizat ca acum are mai mult control asupra finantelor sale. "Incerc ca totul sa fie bine si sa nu renunt cand apar probleme", a mai spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aplicatii control cheltuieli, #aplicatii cost control, #aplicatii buget personal , #Stiri International