Federal Reserve continua sprijinirea creditarii

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 09:55
1316 citiri
Federal Reserve continua sprijinirea creditarii

Federal Reserve a anuntat joi ca a extins o serie de programe de finantare de urgenta si linii de schimb, convenite cu bancile centrale, pana la 1 februarie 2010, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Banca centrala americana considera ca, desi conditiile din pietele financiare s-au imbunatatit recent, unele piete continua sa se confrunte cu probleme, care vor persista pe viitor.

Federal Reserve a creat o serie de programe menite sa sustina pietele de creditare, grav afectate din cauza crizei economice globale. Programele trebuiau sa expire la sfarsitul lunii octombrie.

Astfel, consiliul guvernatorilor Fed a aprobat extinderea a patru programe: Asset-Backed Commercial Paper Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (AMLF), Commercial Paper Funding Facility (CPFF), Primary Dealer Credit Facility (PDCF) si Term Securities Lending Facility (TSLF).

Fed a mai extins pana pe 1 februarie 2010 aranjamentele temporare de schimb valutar intre institutie si celelate banci centrale.

Anuntul vine la o zi dupa ce comisia de politica monetara a bancii centrale americane a decis sa mentina dobanda cheie la nivelul cuprins intre 0% si 0,25%, confirmand sprijinul acordat economiei, prin mobilizarea a sute de miliarde de dolari.

"Informatiile primite de la intrunirea comitetului de politica monetara din aprilie sugereaza ca ritmul comprimarii economice este in scadere.

Conditiile din pietele financiare s-au imbunatatit, in general, in ultimele luni", arata comunicatul emis de Fed.

Unul dintre liderii bancii centrale, Dennis Lockhart, este de parere ca "economia prezinta semne de stabilizare, dar inca mai mare are un drum lung de parcurs pana la o revenire".

Federal Reserve, care asteapta ca pana la finalul anului economia sa reinceapa sa creasca, nu a modificat dispozitiile exceptionale de sustinere a creditarii si nivelului lichiditatilor, pentru a permite economiei Statelor Unite sa faca fata crizei financiare.

Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 5,5%, in termeni anuali, conform cifrelor oficiale definitive publicate luni de oficialii de la Washington.

Economia americana a scazut cu 6,3% in al patrulea trimestru din 2008 si cu 0,5% in al treilea. Anterior, oficialii anuntasera ca produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #creditare, #lichiditati, #piete , #Stiri International