Fed va mentine dobanda cheie in culoarul 0-0,25%

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 23:18
1363 citiri
Fed va mentine dobanda cheie in culoarul 0-0,25%

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve a decis miercuri sa mentina dobanda cheie in culoarul 0-0,25%, nivel in vigoare de peste un an, si a reafirmat intentia de a retrage in martie programul de cumparare de valori mobiliare garantate cu ipoteci, potrivit Bloomberg.

Totusi, Fed nu mai este unanima, ca la reuniunile anterioare, ca nivelul "exceptional de scazut" al dobanzilor va fi mentinut pentru o perioada mai lunga, in conditiile in care conditiile financiare s-au schimbat suficient de mult.

Astfel, un membru cu drept de vot al FOMC, Thomas Hoenig (presedinte al Federal Reserve din Kansas City), a avut o opinie contrara, considerand ca imbunatatirea situatieie economice nu mai justifica o asemenea prudenta.

Fed a mentionat, in comunicatul remis dupa reuniunea de doua zile, ca datele aparute incepand din decembrie par sa arate "ca activitatea economica continua sa se imbunatateasca, iar deteriorarea pietei muncii se atenueaza".

Aceasta mentiune privind imbunatatirea situatiei economice face ca acest comunicat sa fie cele mai pozitive de mai mult de un an, puncteaza AFP.

Federal Open Market Committee, care ia deciziile majore de politica monetara, ramane, totusi, foarte prudent in legatura cu evolutia economie, subliniind ca revenirea este fragila, mai ales ca urmare a situatiei inca dificile din piata muncii, ce afecteaza consumul, motorul economiei americane.

FOMC subliniaza ca va continua sa evalueze cumpararea de valori mobiliare, "avand in vedere evolutia perspectivelor economce si conditiile de pe pietele financiare".

Federal Reserve a mai precizat ca este pregatita sa modifice planurile actuale daca va considera necesar, pentru a "sustine stabilitatea financiara si cresterea economica".

Institutia va realiza in 8 martie ultima licitatie de refinantare a bancilor in cadrul programului initiat in 2007, pentru a permite institutiilor bancare sa aiba acces mai usor la credite. 

#fed, #dobanda, #cheie , #Stiri International