FED: SUA sunt in recesiune economica

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 09:34
1666 citiri
FED: SUA sunt in recesiune economica

Un responsabil din Rezerva Federala americana, Janet Yellen, a declarat marti seara ca Statele Unite au intrat in recesiune, apreciind, insa, ca puterea de reactie a autoritatilor va atenua din gravitate, relateaza AFP.

Yellen, presedintele bancii centrale regionale din San Francisco, este primul responsabil din Fed care reia o estimare facuta deja de din ce in ce mai multi economisti, pe fondul incetinirii cresterii economice, antrenata de o criza financiara care s-a extins, treptat, la intreaga economie.


"Datele economice recente sugereaza ca performantele economice au fost sub asteptari in trimestrul trei, ceea ce arata, probabil, o crestere economica zero", a declarat Yellen, intr-un discurs sustinut la Palo Alto, in California.


"Cresterea in al patrulea trimestru pare si mai slaba, cu o contractare (a activitatii - n.red.) foarte probabila", a adaugat Yellen, din punctul de vedere al careia "se pare ca economia americana este in recesiune".


Responsabilul, care nu a estimat durata probabila a recesiunii, a subliniat, insa, ca scaderea materiilor prime are un efect pozitiv asupra inflatiei, o problema pentru banca centrala. "Preturile materiilor prime, inclusiv pretul petrolului, au scazut", a subliniat Yellen.

"Ma astept ca aceasta evolutie, combinata cu continuarea scaderii pietei muncii si restului pietelor, sa aduca inflatia pana la o rata pe care o consider conforma cu stabilitatea preturilor, poate chiar inferioara", a spus ea.


Presedintele filialei din Saint-Louis a Rezervei Federale, James Bullard, a evitat intr-un discurs sustinut la Memphis termenul de recesiune. "Daca perturbarile de pe piata financiara pot fi tinute sub control, poate printr-o interventie hotarata a Guvernului, atunci este posibil un rezultat relativ bun, in care performanta economica americana va scadea, dar nu durabil", a spus el.

Bullard a avertizat, insa, ca numai o scadere a ratei dobanzii de referinta fixate de Fed nu este suficienta pentru a pune capat crizei. "A te baza prea mult pe politica dobanzii de referinta in acest climat nu va rezolva problemele in curs si, in plus, ar putea provoca noi probleme legate de inflatie, greu de rezolvat in urma turbulentelor actuale", a subliniat el.


Nici Bullard, nici Yellen nu fac parte din comisia de politica monetara a Fed (FOMC), care stabileste rata dobanzii.


Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a estimat deja ca va exista o contractie a activitatii in ultimele trei luni ale anului 2008 si in primul trimestru al anului 2009, cu o intoarcere la normal abia in 2010.


La randul lor, 52 de economisti contactati de Wall Street Journal au apreciat ca economia americana a intrat in recesiune inca din trimestrul trei al acestui an si ca aceasta situatie se va prelungi inclusiv in primul trimestru al anului 2009.


Yellen a dat, insa, asigurari, ca situatia este departe de cea din perioada Marii Recesiuni din anii '30, atat datorita rezistentei sporite a economiei, cat si lectiilor invatate. "Am invatat importanta de a actiona rapid in situatie de criza financiara", a explicat ea.