Experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica inspecteaza centrala de la Fukushima

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 09:45
1375 citiri
Experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica inspecteaza centrala de la Fukushima

O delegatie formata din aproximativ 20 de experti ai Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a inceput, luni, o noua verificare a lucrarilor de destructurare a centralei nucleare avariate de la Fukushima, unde incidentele s-au multiplicat in ultimele saptamani.

Timp de zece zile, 19 specialisti vor examina modul in care compania exploatanta, Tokyo Electric Power (TEPCO), lucreaza la fata locului pentru a pregati destructurarea.

Misiunea va dura pana pe 4 decembrie

Aceasta misiune, a doua de acest tip dupa cea din aprilie, dureaza pana in 4 decembrie.

Expertii vor vizita centrala dar vor strange, de asemenea, informatii diverse de la TEPCO, precum si de la Guvern si alte parti participante.

"Vom pune accentul in special pe eforturile depuse pentru gestionarea apei contaminate si pe operatiunile de transferare a combustibilului nuclear stocat in piscina reactorului 4 intr-un loc mai sigur", a explicat Carlos Lentijo, seful misiunii, in cadrul unei intalniri cu presa.

Tepco a extras 22 de bare de combustibil

TEPCO tocmai a incheiat fara probleme o prima etapa de extragere a 22 de bare de combustibil din piscina avariata a reactorului 4, dar ii mai raman de extras alte 1.511, o misiune care va dura aproximativ un an. Celelalte piscine de dezactivare (de la 1 la 3) vor trebuie golite si ele, ulterior.

"Acest lucru ne va permite sa evaluam circumstantele in detaliu si sa furnizam sfaturi suplimentare TEPCO, daca va fi necesar, pentru ameliorarea situatiei", a adaugat el.

In plus, compania se confrunta in continuare cu problema gestionarii sutelor de de mii de tone de apa contaminata stocata in rezervoare putin fiabile.

Misiunea va publica un raport preliminar la 4 decembrie, in ultima zi a misiunii sale, si o evaluare completa dupa doua luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inspectie fukushima, #AIEA TEPCO , #Stiri International