Evaziunea fiscala: Un nou acord international face lumina pana si in cele mai tenebroase offshore-uri

Marti, 13 Mai 2014, ora 16:26
2792 citiri
Evaziunea fiscala: Un nou acord international face lumina pana si in cele mai tenebroase offshore-uri

Razboiul impotriva evaziunii fiscale prin firme offshore s-a intensificat dupa ce 47 de tari, inclusiv cele din G20, dar si unele paradisuri fiscale, au semnat un acord care va facilita schimbul de informatii fiscale.

In conditiile sistemului actual, tarile trebuie sa depuna de fiecare data cate o cerere pentru a primi datele despre operatiunile fiscale suspectate. Insa multe dintre aceste cereri sunt, de cele mai mlte ori, respinse.

In viitor, semnatarii actualului acord, dar si multe alte tari care vor adera, vor schimba informatii o data pe an. In acest schimb de informatii vor fi incluse si soldurile bancare, veniturile din dobanzi, dividendele si castigurile din tranzactii, care pot fi utilizate pentru o evaluare a impozitului pe castigurile din capital, conform celor de la The Economist.

Unele tari vor incheia si clauze speciale, cel mai probabil in 2017, cu reduceri de penalizari, pentru a incuraja contribuabilii sa plateasca taxele, decat sa astepte pana vor fi descoperiti.

Acordul va mari, astfel, presiunea asupra bancilor in identificarea proprietarilor companiilor si trusturilor in spatele carora evazionistii fiscali se ascund de multe ori.

Catalizatorul acestui acord a fost actul de respectare a obligatiunilor fiscale (FATCA) adoptat de SUA. Aceasta lege, adoptata in 2010, va impune, curand, sanctiuni dure pentru firmele financiare din strainatate care au intarziat sa declare ce clientii americani au. Odata ce SUA au luat aceasta masura, si alte tari vor adopta reglementari similare.

Elvetia este cea mai interesata de semnarea acestui acord, mai multe banci din aceasta tara fiind in centrul unor scandaluri care, efectiv, au condus la FATCA. Cel mai faimos centru offshore a fost "construit" pe baza secretului bancar, insa presiunea internationala a obligat Elvetia sa semneze acest acord. (Autoritatile americane incearca sa convinga Credit Suisse sa pledeze vinovata de complicitate la acuzatiile aduse unor evazionisti fiscali din SUA).

Acest lucru este important: pentru elvetieni, acordul de a furniza datele clientilor este echivalentul, din punct de vedere cultural, cu renuntarea americanilor la arme. La randul sau, Singapore, care a castigat reputatia de a fi Elvetia Orientala, a semnat acest acord.

Pentru a deveni operational, acordul trebuie sa depaseasca o serie de provocari. Sistemul de colectare a datelor trebuie sa fie imbunatatit si armonizat. Chiar si cele mai "performante" autoritati fiscale ar putea sa aiba probleme cu procesarea "potopului" de informatii primite. Fara asistenta, tarile sarace in care bogatasii apeleaza la paradisurile fiscale din lumea bogata pentru a scapa de taxe, nu vor putea beneficia de avantajele acestui acord.

Mai multe paradisuri fiscale trebuie sa semneze acest acord. Satelitii offshore din Marea Britanie, cum ar fi Jersey si Insulele Cayman, au semnat, chiar daca cu parere de rau, acest acord. Dar mai greu este de a atrage si Panama, Dubai si paradisurile imprastiate in Oceanele Indian si Pacific (desi includerea acestora pe o lista neagra ar putea sa fie un instrument puternic). Pana si acestea vor fi de acord, tarile semnatare ar putea sa intarzie implementarea noilor reglementari.

Cu toate acestea, rimtul schimbarilor este remarcabil. Sistemul global de schimb de informatii, de neconceput in urma cu zece ani, este aproape functional. Evazionistii fiscali pot fi ingeniosi, insa optiunile lor se restrang.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evaziune fiscala, #combatere evaziune , #Stiri International