Europa, confruntată cu un val de aer cald fără precedent în luna ianuarie. Cum sunt afectate stațiunile de schi din Alpi

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 09:07
497 citiri
Europa, confruntată cu un val de aer cald fără precedent în luna ianuarie. Cum sunt afectate stațiunile de schi din Alpi
Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state din Europa FOTO Pixabay

Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state din Europa: recordurile naţionale au fost depăşite în opt ţări, iar recordurile regionale în alte trei, relatează BBC.

La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C - cu peste 10°C peste medie. Temperaturile atât de calde au făcut ca cireşii să dea în floare, mult mai devreme, în oraşul polonez Szczecin. Între timp, în Polonia sunt prognozate pentru zilele următoare ploi însemnate şi rafale puternice de vânt

Vremea deosebit de caldă din Europa a venit în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi. Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru unele regiuni din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.

Însă pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă în multe regiuni la început de an. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale pentru această perioadă.

În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile la anumite staţii meteo.

Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar recordul înregistrat în Belarus a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricţii privind utilizarea apei.

Recordurile de temperatură sunt doborâte tot timpul, dar neobişnuit este ca diferenţa să fie mai mare de câteva zecimi de grad, notează BBC.

În Elveţia, temperaturile au atins 20 de grade, iar vremea caldă a afectat staţiunile de schi din Alpi, unde nu este zăpadă.

Cu doar câteva zile mai înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania anunţaseră că anul 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată. În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie însă a căzut zăpadă în multe părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.

Totuşi, nu în toat ...citeste mai departe despre "Europa, confruntată cu un val de aer cald fără precedent în luna ianuarie. Cum sunt afectate stațiunile de schi din Alpi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#temperaturi, #record, #ianuarie, #Europa , #Stiri International