Europa nu-si da girul pentru un "super-Erdogan": Mitingurile sale sunt interzise in tot mai multe tari

Vineri, 03 Martie 2017, ora 23:01
866 citiri

Reprezentantii executivului olandez au transmis vineri seara ca se opun organizarii unui miting pentru referendumul constitutional turc la Rotterdam si au de gand sa informeze in aceasta privinta autoritatile de la Ankara, transmite Reuters.

Anterior, presedintele unei asociatii a turco-olandezilor a sustinut ca ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, planuia sa participe pe 11 martie la un miting pro-Erdogan de la Rotterdam.

Diplomatul turc spera ca ii poate convinge pe membrii diasporei turce din Olanda sa voteze in favoare reformelor constitutionale, care vor extinde considerabil puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Reactia executivului olandez vine la scurt timp dupa anularea a doua mitinguri pro-Erdogan din Germania, care au generat noi tensiuni diplomatice intre Ankara si Berlin.

Localitatea Gaggenau a anulat organizarea evenimentului cu doar cateva ore inainte de sosirea lui Bekir Bozdag, care urma sa vorbeasca despre referendumul constitutional in fata sustinatorilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Primarul Michael Pfeiffer a insistat ca nu este vorba despre o decizie politica si nu a primit niciun indemn de la autoritatile federale inainte de a retrage autorizatia evenimentului organizat de catre Uniunea Democratilor Turco-Europeni.

Anularea evenimentului de campanie a fost decisa ca urmare a numarului masiv de persoane care si-au anuntat prezenta intr-o sala relativ neincapatoare.

Un al doilea miting pro-Erdogan a fost anulat in localitatea Frechen, situata la doar casiva kilometri de metropola Koln.

Insa, Turcia s-a aratat furioasa de decizia autoritatilor locale din Gaggenau.

"Ce fel de democratie mai este asta?", a declarat Bozdag.

Ministrul Justitiei era intr-o vizita la Strasbourg, unde a decis sa zboare direct in Turcia dupa anularea evenimentului de campanie din Gaggenau.

"Cu asemenea decizii, vedem cu siguranta adevarata fata a celor care au profitat de orice oportunitate pentru a da lectii cu privire la democratie si libertate de exprimare Turciei", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

Aproximativ 3 milioane de turci locuiesc in Germania, iar dintre acestia alti 1,5 milioane au dreptul de a vota in referendumul constitutional din 16 aprilie, care vizeaza extinderea puterilor lui Recep Tayyip Erdogan.

Si Austria e la cutite cu Ankara dupa ce ministrul de Externe Sebastian Kurz a anuntat la inceputul saptamanii ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan n ...citeste mai departe despre "Europa nu-si da girul pentru un "super-Erdogan": Mitingurile sale sunt interzise in tot mai multe tari" pe Ziare.com

#Erdogan mitinguri interzis Germania Austria Olanda , #Stiri International