Europa incearca sa blocheze sanctiunile SUA impotriva Iranului cu ajutorul unei legi din 1996

Joi, 17 Mai 2018, ora 19:11
1214 citiri

Comisia Europeana initiaza vineri un proces prin care vrea sa blocheze efectele extrateritoriale ale sanctiunilor americane pentru companiile europene care vor sa investeasca in Iran, a anuntat joi presedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker.

"Comisia Europeana are datoria sa protejeze companiile europene. Acum trebuie sa actionam", a declarat Juncker intr-o conferinta de presa la capatul unui summit european la Sofia.

"Este motivul pentru care lansam procesul legii de blocaj din 1996, 'blocking status', care urmareste sa neutralizeze efectele extrateritoriale ale sanctiunilor americane", a declarat el.

"Trebuie sa o facem si o vom face maine dimineata la 10:30", a adaugat seful executivului european.

"Am decis de asemenea sa permitem Bancii Europene de Investitii sa faciliteze investitiile companiilor europene in Iran. Comisia insasi isi va mentine cooperarea cu Iranul", a mai spus el.

Instrumentul evocat este un regulament european datand din 1996, creat initial pentru a contracara embargoul asupra Cubei si care acum ar trebui adaptat.

Aceasta lege asa-numita "de blocaj" permite companiilor si instantelor europene sa nu se supuna reglementarilor privind sanctiunile adoptate de tari terte si stipuleaza ca nici un verdict decis de tribunale straine pe baza acestor reglementari nu s-ar aplica in UE.

Dezacordul cu SUA privind embargoul asupra Cubei a fost totusi rezolvat la nivel politic si prin urmare eficacitatea regulamentului nu a fost niciodata testata.

Efectul sau ar putea fi mai mult simbolic decat economic, potrivit unei surse europene. ...citeste mai departe despre "Europa incearca sa blocheze sanctiunile SUA impotriva Iranului cu ajutorul unei legi din 1996" pe Ziare.com

#sanctiuni Iran, #Europa lege Iran , #Stiri International