Esecul lui Merkel aduce Germania in stare de soc. Ne asteapta luni de incertidudine

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 16:53
910 citiri
Esecul lui Merkel aduce Germania in stare de soc. Ne asteapta luni de incertidudine
Foto: Arhiva Ziare.com

Formarea unei coalitii guvernamentale la Berlin a esuat. Nu-i clar ce se va intampla acum.

Dupa Brexit si Donald Trump, s-a ajuns si la asta: Angela Merkel nu a reusit - cel putin pentru moment - sa formeze un guvern.

La opt saptamani dupa alegerile parlamentare din Germania cea stabila si atat de puternica la nivel economic, tara din inima Europei, motorul Uniunii Europene, nu-i deloc clar ce se va intampla mai departe.

La scurt timp inainte de miezul noptii, liderul partidului liberal FDP a anuntat esuarea negocierilor, declarand ca e "mai bine sa nu guvernam, decat sa guvernam prost".

Aceste declaratii categorice au fost facute dupa niste negocieri lungi si dure cu conservatorii de la CDU/CSU si Verzii ecologisti, in vederea formarii unei coalitii care ar fi fost de la bun inceput mai degraba o solutie pragmatica decat o alianta bazata pe convingeri comune.

Pana in ultimul moment, negocierile s-au impotmolit in detalii si nu au reusit sa puna

in valoare elementele pozitive ale diferentelor dintre partidele implicate.

Nu mai exista solutii simple

Pentru prima data, partidul conservator de dreapta AfD a ajuns in Bundestag, schimband constelatiile unei posibile coalitii de guvernare.

Intr-un Parlament in care sunt reprezentate sapte partide nu mai exista solutii simple. Dupa ce social-emocratii (SPD) au respins de la bun inceput sa formeze o "Mare Coalitie" alaturi de conservatori, preferand sa intre in Opozitie, Angela Merkel s-a vazut nevoita, dupa 12 ani in functia de cancelar, sa intre in niste negocieri de coalitie in care nu avea o pozitie reala de putere, cu toate ca reprezinta cel mai puternic partid, CDU.

In urma rezultatului relativ slab al partidului ei (cu toate ca acesta a obtinut majoritatea voturilor), Merkel a ajuns in pozitia unui mediator - si a esuat in acest rol.

In final, se pare ca liberalii au fost cei care au impiedicat-o sa gaseasca un nou tip de discurs, sa elaboreze o idee pentru o coalitie de guvernare care sa nu se bazeze doar pe certitudini mai vechi, ci sa se adreseze noilor realitati politice cu noi initiative si curaj.

La mijloc se afla politica migratiei

Gestionarea crizei refugiatilor e in centrul conflictului dintre partidele care au participat la negocieri.

Politica liberala a lui Merkel a dus la ascensiunea partidului AfD, iar formarea unui nou guvern a esuat, probabil, din acelasi motiv.

Acest lucru nu inseamna ca decizia de a-i ajuta pe refugiatii aflati intr-o situatie disp ...citeste mai departe despre "Esecul lui Merkel aduce Germania in stare de soc. Ne asteapta luni de incertidudine" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Merkel negocieri Guvern Germania , #Stiri International