Escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari, descoperită în Europa. Sute de mii de victime în toată lumea

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 17:26
923 citiri
Escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari, descoperită în Europa. Sute de mii de victime în toată lumea
Escrocherie cu monede virtuale de jumătate de miliard de euro, descoperită în Europa FOTO Pixabay

Poliţia din Estonia a arestat doi bărbaţi suspectaţi că ar fi condus o escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari care a implicat sute de mii de victime.

Poliţia estonă a investigat cazul alături de FBI, iar autorităţile americane vor să îi extrădeze pe cei doi bărbaţi, respectiv Serghei Potapenko şi Ivan Turogin.

Cei doi bărbaţi în vârstă de 37 de ani i-ar fi convins pe oameni să investească într-un serviciu de exploatare a criptomonedei numit HashFlare şi într-o bancă virtuală falsă numită Polybius. De asemenea, a fost emis un rechizitoriu american.

Un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA (DoJ) precizează că cei doi sunt acuzaţi de fraudă electronică şi conspiraţie cu scopul de a spăla bani, infracţiuni pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

Acuzaţii s-au prezentat în instanţă în capitala Estoniei, Tallinn, şi sunt reţinuţi în aşteptarea extrădării în SUA, se mai arată în comunicat. Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea reprezentanţilor lor.

Oferind detalii despre presupusa schemă, DoJ menţionează că cei doi au fraudat victimele, oferindu-le şansa de a cumpăra operaţiunile de minare a criptomonedelor ale HashFlare.

Minarea criptomonedelor presupune folosirea calculatoarelor în vederea generării unor monede virtuale pentru a obţine profit, un proces care consumă cantităţi semnificative de putere de calcul.

Clienţii din întreaga lume ar fi achiziţionat contracte ale HashFlare în valoare de peste jumătate de miliard de dolari din 2015 până în 2019, dar operaţiunea şi-a supraestimat capacităţile.

DoJ susţine că victimelor li s-au promis şi dividende în cazul în care investeau în Polybius, o bancă virtuală pe care Potapenko şi Turogin au declarat că au înfiinţat-o.

Inculpaţii ar fi strâns 25 de milioane de dolari în acest fel, dar nicio bancă nu a fost înfiinţată.

Ei au folosit companii-fantomă pentru a spăla veniturile din infracţiuni, cumpărând cel puţin 75 de proprietăţi şi maşini de lux, potrivit comunicatului emis de DoJ.

Oskar Gross, din cadrul echipei de infracţionalitate cibernetică din Estonia a descris, ancheta comună - care a implicat 100 de angajaţi, inclusiv 15 din partea americană - drept ”lungă şi vastă”.

A fost ”unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia”, a spus el luni, potrivit ag ...citeste mai departe despre "Escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari, descoperită în Europa. Sute de mii de victime în toată lumea" pe Ziare.com

#Escrocherie, #monede virtuale, #Estonia, #FBI, #ancheta , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO