Ernst&Young, acuzata oficial de frauda

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 00:35
1323 citiri
Ernst&Young, acuzata oficial de frauda

Ernst&Young a fost acuzata oficial de frauda, de catre procuratura din New York, pentru ca a ajutat Lehman Brothers sa ascunda timp de peste sapte ani situatia financiara reala in care se afla, aceasta fiind cea mai grava acuzatie adusa unei companii de consultanta in ultimii zece ani, informeaza Mediafax. 

Lehman Brothers a platit Ernst&Young peste 150 de milioane de dolari, in schimbul serviciilor de consultanta, relateaza Wall Street Journal. Cele doua companii new-yorkeze au colaborat indeaproape din 2001 si pana la falimentul Lehman Brothers in septembrie 2008.

Potrivit acuzatiilor, companiile au fost implicate in practici de excludere a unor active riscante de 50 de miliarde de dolari din balanta contabila a bancii .

Aceste operatiuni aveau loc aproape de sfarsitul trimestrelor, astfel incat banca sa para mai solida decat era in realitate.

Tranzactiile suspectate implica acorduri de rascumparare (repo), o forma de imprumuturi pe termen scurt care permit bancilor sa isi asume riscuri mai mari in tranzactii.

Ernst&Young a "facilitat direct" o manevra contabila care excludea instrumente financiare din balanta contabila, potrivit procurorului general din New York, Andrew Cuomo.

Intr-un comunicat al Ernst&Young se arata ca nu exista o baza faptica sau legala pentru care sa fie acuzata, iar compania se va apara viguros.

Dosarul prezinta o relatie apropiata intre compania de consultanta si banca. Astfel, doi dintre directorii financiari ai Lehman din perioada investigata au lucrat anterior la Ernst&Young.

Intr-o perioada de zece ani inainte de prabusirea bancii, Ernst&Young a incasat de la Lehman Brothers peste 180 de milioane de dolari pentru serviciile oferite.

In anul fiscal 2007, Lehman a fost al optulea mare client din SUA, in functie de incasarile aduse de serviciile de audit.

Intr-un interval de sapte ani, Lehman s-a plasat in randul primilor 15 mari clienti ai companiei de consultanta, potrivit datelor AuditAnalytics.com. 

#ernst&young, #frauda, #lehman brothers , #Stiri International