Erdogan va obtine o victorie la limita la referendumul de duminica - sondaje

Joi, 13 Aprilie 2017, ora 22:25
742 citiri
Erdogan va obtine o victorie la limita la referendumul de duminica - sondaje
Foto: Ziare.com

O majoritate de doar 51% a turcilor va vota "da" in referendumul de duminica pe tema revizuirii Constitutiei in vederea sporirii puterilor presedintelui Recep Erdogan, releva doua sondaje publicate joi.

Cetatenii tarii decid pe 16 aprilie cu privire la cea mai importanta schimbare a sistemului de guvernare a Turciei de dupa infiintarea republicii moderne laice, in urma cu aproape un secol, care prevede inlocuirea sistemului parlamentar actual cu un sistem prezidential.

Potrivit firmei de sondare Konda, tabara "da" este creditata cu un scor de 51,5%, insa marja de eroare a studiului este de 2,4 puncte procentuale.

"Atunci cand previziunea este in interiorul marjei de eroare, o judecata defintiva poate fi eronata", a subliniat firma intr-un comunicat.

Ancheta sa, efectuata fata-in-fata pe un esantion de 3.462 de persoane din 30 de provincii, in perioada 7-9 aprilie, arata ca prezenta la urne urmeaza sa fie de aproximativ 90%.

Nivelul indecisilor a scazut la 9%, fata de peste 20% in ianuarie, si nu exista indicii cu privire la preferintele pe care le au, precizeaza firma.

Potrivit altei anchete, efectuate de institul de sondare Gezici, 51,3% dintre persoanele intervievate sustin revizuirea Constitutiei propusa in referendum, iar 48,7% i se opun, dupa distribuirea alegatorilor indecisi.

Aceasta cercetare a fost efectuata fata-in-fata pe un esantion de 1.400 de persoane, in zece provincii, in perioada 8-9 aprilie. Ancheta de saptamana trecuta credita tabara "da" cu 53,3% din intentiile de vot.

Gezici precizeaza ca multe persoane nu vor sa-si exprime optiunea in timpul sondajelor pe teren. Institutul estimeaza la 9,9% nivelul indecisilor.

"Una dintre problemele fundamentale in cursul procesului referendumului a fost o crestere evidenta a nivelului celor ingrijorati de a-si dezvalui" optiunea, scrie Gezici intr-o analiza a rezultatelor.

Alte doua anchete creditau miercuri tabara "da" cu 51-52% din intentiile de vot.

O medie a noua sondaje, compilate de Reuters, crediteaza tabara "da" cu 50,9% din intentiile de vot.

Campania in vederea acestei consultari a avariat relatiile Turciei cu unii dintre aliatii ei europeni. Erdogan a catalogat interzicerea din motive de securitate a unor mitinguri in favoarea sa, la care urmau sa participe ministri turci in Olanda si Germania, drept o tactica "nazista".

Turcia avertizeaza Europa sa nu se amestece in referendum: Vedeti-va de problemele voastre!Ministr ...citeste mai departe despre "Erdogan va obtine o victorie la limita la referendumul de duminica - sondaje" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sondaj referendum Turcia, #referendum constitutie Turcia, #Erdogan referendum Turcia , #Stiri International