Emmanuel Macron e anchetat de justitia franceza

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 17:03
1312 citiri
Emmanuel Macron e anchetat de justitia franceza
Foto: Facebook / Emmanuel Macron

Judecatori de instructie vor ancheta suspiciunile de favoritism in organizarea unei deplasari a lui Emmanuel Macron la Las Vegas, in ianuarie 2016, actualul presedinte al Frantei fiind pe atunci ministru al Economiei, a anuntat vineri Parchetul din Paris.

"Date fiind primele elemente ale anchetei preliminare" declansate la 13 martie, Parchetul din Paris a decis sa declanseze vineri o procedura judiciara contra unei persoane pentru "favoritism si primire de favoruri", relateaza AFP.

In centrul afacerii se afla un eveniment desfasurat pe 6 ianuarie 2016 la Las Vegas, in plin Consumer Electronics Show (CES), mare reuniune mondiala de inovatie tehnologica, unde Emmanuel Macron s-a intalnit cu directori de startup-uri franceze.

Business France, agentie publica al carei director general era la acea epoca actualul ministru al Muncii, Muriel Penicaud, este suspectata ca a incalcat reglementarea privind achizitiile publice, nefacand o licitatie pentru organizarea acestui eveniment, incredintata gigantului in domeniul comunicarii Havas, in decembrie 2015.

"Punerea in concurenta nu a avut loc in mod concomitent intre cei trei prestatori contactati", Havas, Apco si Publicis, noteaza cabinetul E&Y, intr-un audit din iulie 2016, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Dezvaluit de Liberation, acest audit arata de asemenea ca nu a existat "niciun bon de comanda, niciun deviz realizat, niciun contract semnat, nicio factura", situatie susceptibila sa "angajeze raspunderea penala a autorilor".

Ministrul este suspectat de asemenea ca a intarziat sa-si informeze consiliul de administratie cu privire la raportul E&Y si ca a prezentat o sinteza trunchiata, potrivit Liberation.

Deschiderea acestei proceduri judiciare face posibila optiunea unei inculpari a lui Muriel Penicaud, sub conditia ca judecatorii de instructie sa adune "indicii grave sau concordante" la adresa sa.

Ancheta vizeaza, de asemenea, rolul pe care l-ar fi putut juca unii membri ai cabinetului lui Emmanuel Macron la Ministerul Economiei.

Emmanuel Macron si cabinetul sau "sunt total in afara acestei cauze", dadea asigurari la 8 martie ministrul finantelor, Michel Sapin, dupa primele dezvaluiri ale saptamanalului satiric Le Canard enchaine cu privire la evenimentul controversat.

Modelul Macron de crestere a economiei: Reduce impozitele si face investitii masive, de 50 de miliarde de euroMacron cere o noua generatie de lideri in Europa, care "si-a pierdut calea" ...citeste mai departe despre "Emmanuel Macron e anchetat de justitia franceza" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investigatii parchet Macron Las Vegas , #Stiri International