Edward Snowden si-ar dori sa se intoarca acasa, in SUA

Joi, 29 Mai 2014, ora 10:50
1103 citiri
Edward Snowden si-ar dori sa se intoarca acasa, in SUA

Edward Snowden, sursa dezvaluirilor privind amploarea supravegherii electronice americane, a declarat ca si-ar dori sa revina in SUA, intr-un interviu difuzat miercuri seara de postul de televiziune NBC News, relateaza AFP.

"Daca exista un loc in lume unde mi-as dori sa merg, acesta este acasa la mine", a spus Edward Snowden, la aproape un an de la dezvaluirea documentelor privind amploarea ascultarilor ilegale americane in intreaga lume.

Fostul consultant al agentiei nationale de securitate (NSA) a SUA a adaugat ca 'din prima zi' a actionat 'pentru a-si servi tara'. "Oamenii trebuie sa decida daca pot beneficia de o masura de amnistie sau de clementa", a indicat Edward Snowden, in cursul acestui prim interviu acordat unei televiziuni americane de la scandalul izbucnit la inceputul lunii iunie a anului trecut.

"Sa fiu sincer, nu am avut niciodata intentia de a ajunge in Rusia", a adaugat Snowden in acest interviu realizat in secret saptamana trecuta la Moscova, unde a obtinut in august statutul de refugiat pentru un an.

"Aveam un zbor rezervat pentru Cuba in drum spre America Latina si am fost impiedicat pentru ca guvernul american a decis sa-mi retraga pasaportul si am fost prins in capcana in aeroportul din Moscova", a mai explicat Edward Snowden. "Astfel, cand oamenii ma intreaba de ce sunt in Rusia, le cer sa intrebe Departamentul de Stat", a adaugat el.

In interviu, Snowden a respins ideea propagata, in opinia sa, de Washington potrivit careia el nu era decat un 'analist de la baza'. "Am primit o pregatire de spion in sensul traditional al termenului. Am trait si lucrat sub acoperire in strainatate, ma prefaceam ca aveam o slujba pe care nu o aveam. Mi s-a dat si un nume fals", a declarat Edward Snowden.

Secretarul de stat american, John Kerry, i-a cerut miercuri lui Edward Snowden sa revina in SUA, daca este 'barbat' si 'patriot', acuzandu-l pe fostul consultant al NSA ca si-a tradat tara.

Edward Snowden este inculpat in SUA de spionaj si furt de documente apartinand statului.

#Edward Snowden, #consultant NSA, #Edward Snowden SUA , #Stiri International