Economia Marii Britanii va scadea cu 4,3% in 2009, conform estimarilor unui institut de cercetare

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:20
1992 citiri
Economia Marii Britanii va scadea cu 4,3% in 2009, conform estimarilor unui institut de cercetare

Veniturile pe cap de locuitor din Marea Britanie vor reveni in aproximativ cinci ani la nivelul la care erau inaintea recesiunii, estimeaza Institutul National de Studii Economice si Sociale, care mizeaza acum pe o scadere cu 4,3% a produsului intern brut, in 2009, scrie BBC, citat de NewsIn.

De asemenea, economia britanica ar urma sa avanseze cu 1% in 2010 si cu 1,8% in 2011. Institutul considera ca imprumuturile guvernamentale vor ajunge la 165,7 miliarde lire sterline in 2009, sub tinta de 175 miliarde lire sterline, anuntata de guvern.

Institutul estimeaza ca economia va reveni la nivelul de crestere inregistrat inaintea crizei, in 2012.

Rata somajului ar urma sa creasca pana in 2011, la 9,3%. Estimarile vin in contextul in care Oficiul National de Statistica (ONS) a anuntat marti ca necesarul de finatare a fost de 18,980 miliarde lire sterline, sub estimarile analistilor, de 20 miliarde lire sterline.

De asemenea, imprumuturile nete ale sectorului public s-au ridicat la 13,002 miliarde lire sterline, marcand un nivel record pentru luna iunie.

ONS a revizuit datele privind imprumuturile publice din mai, la 18,582 miliarde lire sterline.

Conform ultimelor cifre, datoria neta a sectorului public se ridica acum la 56,6% din PIB, marcand cel mai ridicat nivel de cand datele au inceput sa fie colectate, in 1974.

Economia Marii Britanii a inregistrat in primul trimestru din 2009 cea mai accentuata scadere trimestriala a ultimei jumatati de secol, si cea mai severa din 1948, din punct de vedere anual, conform datelor statistice.

Confederatia Industriei Britanice (CIB) a estimat recent ca economia Marii Britanii va reintra pe crestere in 2010 si Bank of England va trebui sa isi extinda planul privind tiparirea de bani, pentru accelerarea procesului de recuperare.

Produsul intern brut va scadea cu 0,3% in al doilea trimestru si cu 0,1% in al treilea, conform estimarilor CIB.

Economia va reintra pe crestere in primul trimestru din 2010, cand va avansa cu 0,1% si cu 0,3% in al doilea trimestru, arata CIB. Totusi, numarul somerilor va continua sa creasca si va depasi trei milioane, conform estimarilor. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#economie, # imprumuturi, # somaj, # PIB , #Stiri International