Economia chineza a pus frana

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 11:59
1467 citiri
Economia chineza a pus frana

Trei indicatori economici publicati sambata de Biroul national de statistica din China confirma incetinirea celei de-a doua economii mondiale in luna mai, in conditiile in care productia industriala, vanzarile cu amanuntul si investitiile de capital fix au inregistrat cresteri sub asteptari, transmite AFP.

Potrivit Biroului national de statistica, productia industriala a crescut usor luna trecuta pana la 9,6% in ritm anual, dupa o crestere de 9,3% in luna aprilie. Cu toate acestea, este pentru a doua luna consecutiv in care productia industriala inregistreaza o crestere mai mica de 10%. De asemenea, cifrele oficiale sunt inferioare estimarilor analistilor intervievati de Dow Jones care mizau pe o crestere a productiei industriale de 9,9%.

Investitiile de capital fix in zonele urbane din China au crescut cu 20,1% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In primul trimestru aceste investitii au inregistrat o crestere anuala de 20,9%, iar pe primele patru luni cresterea a fost de 20,2%. Aceste investitii sunt responsabile pentru aproape jumatate din Produsul Intern Brut al Chinei si profita de pe urma masurilor guvernamentale de sustinere a activitatii economice, in special prin constructia de infrastructuri.

In sfarsit, vanzarile cu amanuntul, principalul indicator al consumului gospodariilor, au crescut luna trecuta cu 13,8% in ritm anual, fata de o crestere de 14,1% in luna aprilie si un avans de 14,8% in primul trimestru. Vanzarile cu amanuntul permit analistilor sa masoare succesul eforturilor guvernamentale de a reorienta cea de-a doua economie a lumii spre consumul intern, in conditiile in care in prezent economia chineza depinde in mare parte de investitii si exporturi.

Aceste date statistice sunt o ultima dovada ca economia chineza incetineste, un scenariu care ar putea sa-i sperie pe investitori, care sunt deja ingrijorati de problemele financiare ale Europei, si ar putea pune presiuni pe autoritatile de la Beijing sa ia masuri pentru a sustine cresterea economica.

Banca Poporului din China (PBOC) - Banca centrala a Chinei - a decis joi, in mod surprinzator, sa reduca dobanda de baza cu 0,25 puncte, aceasta fiind prima decizie de reducere a costului creditului adoptata dupa luna decembrie 2008, in incercarea de a opri incetinirea economiei.

#economia china, #China incetinire economica, #china putere, #pib china, #investitii straine China , #Stiri International