Dupa Merkel, alti doi lideri occidentali vor ca Europa sa-si ia destinul in propriile maini

Marti, 30 Mai 2017, ora 22:50
942 citiri
Dupa Merkel, alti doi lideri occidentali vor ca Europa sa-si ia destinul in propriile maini
Foto: Arhiva Ziare.com

Italia si Olanda o sustin pe Angela Merkel si spun ca Europa trebuie sa-si ia destinul in propriile maini, mai ales cand e vorba de relatia cu America lui Donald Trump.

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a precizat marti dupa-amiaza ca este de acord cu declaratiile facute de cancelarul Angela Merkel dupa G7 si summit-ul liderilor NATO de la Bruxelles.

"Italia este de acord ca europenii trebuie sa-si ia viitorul in propriile maini", a declarat premierul italian la o conferinta de presa comuna cu omologul sau canadian, Justin Trudeau, informeaza News.ro.

Insa Gentiloni a precizat ca o asemenea strategie nu diminueaza importanta relatiilor transatlantice si a aliantei cu Statele Unite.

"Dar importanta pe care o dam acestor relatii nu poate sa insemne abandonarea unor principii fundamentale, precum angajamentul luat in lupta de combatere a incalzirii globale si atitudinea favorabila pentru societati deschise si schimburi comerciale libere".

Primele reactii de la Trump si May, dupa ce Merkel a anuntat o ruptura a Europei de SUA si UKMerkel anunta o ruptura intre SUA si Europa. Prima reactie a presedintelui IohannisBerlinul face precizari dupa ce Merkel a spus ca Europa nu se mai poate baza pe SUAMinistrul de Externe al lui Merkel il acuza pe Trump ca a slabit Occidentul si a afectat interesele UE

Si Olanda s-a cam saturat de Trump

Tot marti, ministrul de Externe olandez Bert Koenders a cerut tarilor europene "sa-si ia destinul in propriile maini", in consonanta cu apelul lansat recent de Angela Merkel, si a avertizat cu privire la "nesiguranta cu care se confrunta lumea" odata cu sosirea la Casa Alba a lui Donald Trump, informeaza EFE, citata de Agerpres.

"Sunt complet de acord cu ceea ce a spus Merkel: trebuie sa ne luam destinul in propriile maini", a spus Koenders, in declaratii facute presei.

Seful diplomatiei olandeze a subliniat ca "lumea nu mai este sigura" si si-a avertizat partenerii europeni ca nu trebuie "sa se mai bizuie pe nimeni pentru a rezolva lucrurile".

Cancelarul german Angela Merkel a atras atentia la sfarsitul saptamanii trecute ca "vremea in care ne puteam baza pe deplin unii pe altii aproape s-a incheiat" si le-a cerut colegilor europeni sa-si ia destinul in propriile maini.

"Acest presedinte (Donald Trump - n.red.) are un stil aparte. Destul de brutal, foarte direct si uneori nu este deloc serios", s-a plans Koenders. Ministrul de Externe olandez s-a referit in mod special la comert, la mediul ...citeste mai departe despre "Dupa Merkel, alti doi lideri occidentali vor ca Europa sa-si ia destinul in propriile maini" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Italia Europa destin propriile maini, #Olanda Europa destin propriile maini, #Merkel Europa destin propriile maini , #Stiri International