Dupa ce hackerii rusi au fost acuzati ca au stat la originea crizei din Qatar, Moscova se ofera sa ajute la rezolvarea situatiei

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 15:34
1223 citiri
Dupa ce hackerii rusi au fost acuzati ca au stat la originea crizei din Qatar, Moscova se ofera sa ajute la rezolvarea situatiei
Foto: Facebook/MAE rus

Rusia a lansat un apel la dialog, sambata, intre Qatar si vecinii sai din Golf, oferindu-si ajutorul pentru a rezolva criza, in finalul convorbirilor ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, cu omologul sau qatariot, seicul Mohamed ben Abderrahmane Al-Thani, relateaza AFP, EFE si TASS.

"Am urmarit cu ingrijorare vestile despre aceasta escaladare", a declarat seful diplomatiei ruse in deschiderea intalnirii, la Moscova.

"Nu poate sa ne bucure situatia cand relatiile dintre partenerii nostri se deterioreaza. Sustinem rezolvarea oricarui dezacord prin dialog", a adaugat Serghei Lavrov.

Rusia este "gata sa incerce sa faca tot ce ii sta in putere" pentru a ajuta la rezolvarea crizei, a spus in continuare ministrul rus, estimand ca "necesara" unitatea pentru combaterea "terorismului".

In cadrul intalnirii sale cu Lavrov, ministrul de Externe al Qatarului a calificat drept "ilegale" masurile adoptate impotriva tarii sale. De altfel, Qatarul a denuntat anterior decizia Arabiei Saudite si a aliatilor sai de a rupe cu relatiile cu mica monarhie din Golf, catalogand-o drept "nefondata".

Inaintea vizitei la Moscova, Al-Thani a efectuat vineri o deplasare-surpriza in Germania. Qatarul este in cautare de sprijin in strainatate pentru a evita sa fie izolat pe scena diplomatica dupa socul din 5 iunie, cand Arabia Saudita si aliatii ei au anuntat ruperea relatiilor cu acesta.

Aceasta tara este acuzata de a avea legaturi cu "organizatii teroriste si grupari sectare care cauta sa destabilizeze regiunea, printre care figureaza Fratii musulmani, Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) si Al Qaida". De asemenea, i se reproseaza o apropiere de Iranul siit.

Bahrain, Egipt, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite a rupt relatiile diplomatice cu Qatar si i-au impus restrictii severe aeriene si maritime. Astfel, Arabia Saudita a inchis frontiera terestra, pe unde trece 40% din aprovizionarea cu alimente a Qatarului.

Citeste si Criza din Qatar sau cum pot hackerii patrioti si stirile false sa destabilizeze o intreaga regiuneTrump isi asuma izolarea Qatarului: Primul meu turneu a inceput sa dea roade

Rusia a respins, miercuri, acuzatiile din mass-media americane care au imputat hackerilor rusi piratarea agentiei de presa a Qatarului chiar inainte izbucnirii actualei crize.

Autoritatile din Qatar au declarat la sfarsitul lunii mai ca au fost victime ale unor "hackeri", care au publicat pe site-ul agentiei declaratii false atribuite seicului Tamim Bin H ...citeste mai departe despre "Dupa ce hackerii rusi au fost acuzati ca au stat la originea crizei din Qatar, Moscova se ofera sa ajute la rezolvarea situatiei" pe Ziare.com

#Rusia criza Qatar , #Stiri International