Dupa ce a cumparat rachete de la rusi, Erdogan vrea pace cu SUA: Putem cumpara si de la voi, daca sunt bune! Trump: Vorbesti serios?

Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 15:12
1387 citiri
Dupa ce a cumparat rachete de la rusi, Erdogan vrea pace cu SUA: Putem cumpara si de la voi, daca sunt bune! Trump: Vorbesti serios?
Foto: Arhiva Facebook/Recep Taypp Erdogan

Dupa ce a creat tensiuni in NATO inarmandu-si tara cu rachete rusesti, presedintele Turciei, Recep Taypp Erdogan, a anuntat ca negociaza cu Trump pentru a cumpara si sisteme americane de tip Patriot.

In iulie, Erdogan a anuntat ca, desi Turcia e membra NATO, va cumpara sisteme de rachete S-400 de la rusi. La acel moment, Statele Unite au anuntat ca iau in calcul impunerea unor sanctiuni in cazul Turciei si ca oferta de rachete Patriot facuta Ankarei nu mai este valabila.

Recent, Recep Taypp Erdogan a anuntat, insa, ca lucrurile n-ar sta nici pe departe atat de rau. Dimpotriva, presedintele turc spune ca a vorbit deja la telefon cu Donald Trump despre cumpararea de rachete Patriot si ca va continua negocierea in cursul lunii septembrie.

"I-am spus: nu conteaza ce pachet de S-400 ne luam, putem cumpara si de la voi rachete Patriot. Dar trebuie sa vedem ca acestea sa fie macar pe masura celor de tip S-400.

El (Trump - n.red.) m-a intrebat: Vobesti serios?

Iar eu i-am raspuns: Da!", a declarat Erdogan pentru Reuters.

Presedintele turc sustine ca i-ar fi transmis lui Trump ca vor discuta pe larg chestiunea in momentul in care se vor intalni.

Intrebat ce crede despre posibilitatea ca SUA sa impuna sanctiuni Turciei, Erdogan a spus ca ar trebui evitata "o asemenea greseala", ca "SUA n-ar trebui sa isi mai raneasca aliatul pe care l-a gasit in statul turc" si ca intre el si Trump s-a stabilit "un anume nivel de incredere".

La urmatoarea intalnire, Trump si Erdogan nu vor discuta doar despre rachete, ci si despre modul in care vor asigura linistea in ceea ce Ankara isi doreste sa devina "zona sigura" de la granita Turciei cu Siria. Aceasta este o portiune situata la nord de Raqqa si care este momentan controlata de o grupare desprinsa din randul separatistilor PKK. Rusia sustine ca Turcia n-ar trebui sa intervina in aceasta portiune decat daca are acordul regimului sirian al lui Bashar al Assad.

G.K. ...citeste mai departe despre "Dupa ce a cumparat rachete de la rusi, Erdogan vrea pace cu SUA: Putem cumpara si de la voi, daca sunt bune! Trump: Vorbesti serios?" pe Ziare.com

#Erdogan cumpara rachete Trump, #Erdogan Trump negocieri zona sigura, #Erdogan cumpara rachete Rusia America , #Stiri International