Dupa 26 de ani de la colapsul URSS, vor aduce alegerile din Franta victoria Kremlinului?

Duminica, 23 Aprilie 2017, ora 06:12
2723 citiri
Dupa 26 de ani de la colapsul URSS, vor aduce alegerile din Franta victoria Kremlinului?

La 23 aprilie, in prima runda a alegerilor prezidentiale din Franta, se vor stabili cei doi candidati care se vor califica pentru al doilea tur de scrutin. Dintre cei 11 candidati, 4 au sanse aproape egale de a participa la votul final.

Francois Fillon - traditionalist de dreapta, reprezentand Partidul Republican, se bazeaza pe forta politica a partidului (cam 30% din electorat).

Programul sau politic promoveaza liberalismul economic si conservatorismul societar, pornind de la experienta si statutul unui fost prim-ministru, insa problemele legate de probitatea personala risca sa-i afecteze sansele de calificare. In cazul eliminarii din primul tur, Fillon va purta responsabilitatea absentei curentului politic de dreapta din runda electorala decisiva, moment inedit pentru a V-a Republica.

Emmanuel Macron - candidat de centru stanga, fost ministru in Guvernul Valls, se bazeaza pe electoratul compus din pensionari, functionari publici si profesionisti cu pregatire superioara. Favorit in sondaje cu aproximativ 25% din intentiile de vot, Macron a promovat tema coeziunii sociale si a necesitatii gasirii unui punct de intalnire nici la dreapta, nici la stanga prin care societatea franceza, in diversitatea sa, sa se reuneasca.

In campanie a incercat sa se prezinte ca fiind candidatul "anti-sistem" incercand sa seduca electoratul urban printr-un program reformator, pro-european, devenind astfel candidatul favorit al Berlinului si Bruxelles-ului.

Marine Le Pen - candidata de extrema dreapta reprezentand Frontul National, este considerata in cvasi-totalitatea sondajelor ca fiind calificata in turul 2. A promovat un mesaj categoric anti-european, xenofob, anti-imigratie, mergand pana la intentia de a bloca accesul in Franta al oricarui non-francez, precum si necesitatea expulzarii tuturor celor suspectati de intentii anti-franceze. Fiind lipsita de experienta functiilor executive, Le Pen a incercat in timpul campaniei sa-si construiasca o imagine prezidentiala inclusiv prin intalniri cu sefi de state din Liban, Ciad precum si Federatia Rusa.

Jean-Luc Melenchon - candidat situat la extrema stanga. A avut o crestere electorala semnificativa, ajungand la aproximativ 19% incredere. Reprezinta culorile Frontului de Stanga si impartaseste, dinspre extrema, optiunile anti-europene, anti-NATO considerand ca renegocierea Tratatelor Europene sau iesirea Frantei din UE reprezinta singurele solutii pentru conturarea unui stat francez puternic.

Daca unul din ul ...citeste mai departe despre "Dupa 26 de ani de la colapsul URSS, vor aduce alegerile din Franta victoria Kremlinului?" pe Ziare.com

#alegeri prezidentiale Franta , #Stiri International