Dupa 2 ani, Erdogan ridica starea de urgenta in Turcia imediat dupa ce si-a asigurat puterea absoluta

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:40
1172 citiri
Dupa 2 ani, Erdogan ridica starea de urgenta in Turcia imediat dupa ce si-a asigurat puterea absoluta
Foto: Arhiva Pixabay

Turcia ridica in noaptea de miercuri spre joi starea de urgenta instaurata in urma cu doi ani, dupa un puci esuat si in cadrul careia a efectuat epurari vaste, insa opozitia se teme ca ea va continua in realitate printr-o noua lege "antiterorista", relateaza AFP.

Acest regim de exceptie, care largeste considerabil puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan si fortelor de securitate, a fost implementat pe 20 iulie 2016, la cateva zile dupa o sangeroasa tentativa de lovitura de stat care a zguduit Turcia in noaptea de 15 spre 16 a acelei luni.

In starea de urgenta, autoritatile turce au efectuat, timp de doi ani, o urmarire implacabila a pucistilor si presupusilor lor simpatizanti, dar au vizat totodata opozanti prokurzi acuzati de "terorism", presa critica si ONG-uri.

Activata pe o perioada initiala de trei luni, starea de urgenta a fost prelungita in sapte randuri, iar ultima prelungire expira miercuri la ora 22.00 GMT (joi 1.00, ora Romaniei si Turciei).

Guvernul a anuntat ca ea nu va fi prelungita din nou.

Ridicarea programata a starii de urgnta are loc la mai putin de o luna dupa alegerile in care Erdogan a obtinut o victorie si care l-au dotat pe cel mai puternic om din Turcia cu puteri consolidate, in baza unei revizuiri a Constitutiei controversate adoptate anul trecut.

Starea de urgenta i-a permis lui Erdogan sa emita, timp de doi ani, decrete cu valoare de lege, care au modificat profund legislatia turca. In baza reformei constitutionale, presedintele turc isi va pastra aceasta prerogativa dupa starea de urgenta.

In cei doi ani care s-au scurs, Turcia a trait un ritm de epurari neincetate, care au condus la incarcerarea a aproape 80.000 de persoane suspectate de legaturi cu puciul sau cu "terorismul". Peste 150.000 de functionari au fost destituiti sau suspendati.

Intre cele 34 de decrete-legi emise in timpul starii de urgenta figureaza implementarea unei tinute unice a persoanelor incarcerate in legatura cu puciul - o masura care nu a fost niciodata aplicata pana in prezent - sau imunitatea judiciara a civililor care au infruntat pucisti.

O noua pagina?

"Sfarsitul starii de urgenta ar putea sa deschida o noua pagina in Turcia", isi exprima satisfactia Murat Yetkin, un editorialist la ziarul Hurriyet, evocand o mai mare independenta a justitiei si presei.

Insa entuziasmul ar putea sa fie de scurta durata, odata cu introducerea in Parlament, saptamana aceasta, a unui proiect de lege sustinut de AKP (islamo-conservat ...citeste mai departe despre "Dupa 2 ani, Erdogan ridica starea de urgenta in Turcia imediat dupa ce si-a asigurat puterea absoluta" pe Ziare.com

#Turcia ridica starea de urgenta, #stare urgenta ridicata Turcia , #Stiri International