Doua femei concureaza pentru sefia statului in Chile

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 08:46
1042 citiri
Doua femei concureaza pentru sefia statului in Chile
Sursa foto: The Guardian

Fosta presedinta socialista, Michelle Bachelet, nu a reusit sa obtina peste 50% din voturi la alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Chile si se va confrunta in turul doi cu rivala sa de dreapta Evelyn Matthei.

Dupa numararea a 78,38% din buletine, Michelle Bachelet este creditata cu cu 46,69% din voturi, procentul obtinut de Evelyn Matthei fiind de 25,15%, transmite AFP.

In varsta de 62 de ani, divortata si mama a trei copii, Michelle Bachelet a mai condus Chile din anul 2006 pana in 2010, cand nu a mai candidat intrucat Constitutia nu i-a permis un al doilea mandat consecutiv si a optat pentru un post de director la ONU. Ea se bucura in continuare de o popularitate considerabila si a plecat de pe pozitia de favorita in alegeri, pe care era aproape sigura ca urma sa le castige inca din primul tur. Contracandidata sa, Evelyn Matthei, a obtinut un rezultat peste asteptari, ea fiind cotata inaintea scrutinului cu 14-21% din intentiile de vot.

Cele doua aspirante la functia de presedinte se cunosc inca din copilarie, cand familiile lor erau vecine, iar parintii lor aveau aceleasi pasiuni pentru literatura si muzica. Insa lovitura de stat a lui Augusto Pinochet, care l-a inlaturat de la putere pe presedintele socialist Salvador Allende, pe 11 septembrie 1973, avea sa le marcheze viata profund.

Atunci, tatal lui Michelle, Alberto Bachelet, general de aviatie si apropiat al lui Allende, a fost torturat si a murit in inchisoare sase luni mai tarziu, in timp ce tatal lui Evelyn, Fernando Matthei, a ajuns sa faca parte din junta militara, el obtinand o functie de conducere in centrul de detentie unde era incarcerat tatal lui Michelle.

Aceasta din urma este sprijinita acum in alegeri de o mare coalitie, numita "Noua majoritate", din care fac parte comunistii (care nu au mai fost la putere niciodata dupa lovitura de stat din 1973), crestin-democratii si mai multe curente socialiste. Ea a promis ca va implementa un ambitios program de reforme, printre ideile enuntate fiind revizuirea Constitutiei din anul 1980, un nou cod fiscal in care sa se regaseasca si o crestere a impozitelor percepute companiilor sau reorganizarea sistemului de invatamant, afectat de numeroasele proteste ale studentilor.

Contracandidata ei de dreapta nu are in vedere "schimbari profunde" in societate, programul sau liberal dorindu-se a fi continuarea celui aplicat de actualul presedinte, Sebastian Pinera. Politica economica sustinuta de Evelyn Matthei se bazeaza pe combaterea evaziuni fiscale si pe redistribuirea resurselor, iar la capitolul educatie, una dintre temele majore de campanie electorala, ea a promis acordarea de subventii familiilor in locul institutiilor de invatamant.

In paralel cu alegerile prezidentiale, s-a desfasurat si scrutinul pentru alegerea celor 120 de deputati, 20 de senatori si a consilierilor regionali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Chile, #presedinte Chile, #sefi stat America Sud, #politica America de Sud , #Stiri International