Donald Tusk, in Parlamentul European: Visul renuntarii la Brexit nu a murit

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 12:35
927 citiri
Donald Tusk, in Parlamentul European: Visul renuntarii la Brexit nu a murit
Foto: Twitter/@eucopresident

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a facut marti, la Strasbourg, o pledoarie pentru "visul" ca Regatul Unit sa renunte la parasirea Uniunii Europene si le-a cerut politicienilor sa nu cada prada tentatiei de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit.

In cadrul unei dezbateri in plenul Parlamentului European consacrate summit-ului extraordinar al UE pentru Brexit, desfasurat in 10 aprilie, Tusk a tinut sa-i raspunda liderului unei tari membre care avertizase "visatorii" sa nu se gandeasca la faptul ca "Brexit-ul poate fi revocat", transmite Reuters.

"In acest moment mai degraba dificil din istoria noastra, avem nevoie de visatori si de vise. Nu putem sa abandonam in fata fatalismului. Cel putin eu nu voi renunta la visul despre o Europa unita si mai buna", a spus fostul premier polonez.

At the summit one Prime Minister warned us not to be dreamers, not to think #Brexit could be reversed. But in this difficult moment, we need dreamers and dreams. We cannot give in to fatalism.

At least I will not stop dreaming about a united Europe. https://t.co/qXkBC1tbtY- Donald Tusk (@eucopresident) April 16, 2019

Nu este clar la ce lider politic s-a referit Tusk, dar la summit-ul UE din 10 aprilie presedintele francez Emmanuel Macron s-a pronuntat pentru acordarea unei perioade de numai cateva saptamani Regatului Unit pentru a decide daca doreste sa iasa din blocul comunitar cu un acord negociat sau in mod dezordonat.

La reuniunea respectiva s-a ajuns la un compromis, Londra primind un ragaz de sase luni.

"Stiu ca, pe ambele maluri ale Canalului Manecii, toata lumea, inclusiv eu, este epuizata de Brexit, ceea ce este complet de inteles. Totusi, aceasta nu este o scuza pentru a spune 'Sa terminam pentru totdeauna cu asta', doar pentru ca am obosit", a explicat Donald Tusk.

LIVE NOW - follow my report to the European Parliament on the special European Council meeting of 10 April 2019 #Brexit #EUCO https://t.co/nKzIi7Dx1R- Donald Tusk (@eucopresident) April 16, 2019

Parlamentul European va face sesiune extraordinara daca Londra aproba acordul pe Brexit

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat ca data retragerii Regatului Unit din blocul comunitar depinde doar de Londra, adaugand ca variantele sale de lucru nu sunt revocarea Brexit-ului sau extinderea datei limita dupa 31 octombrie.

Premierul britanic Theresa May a convenit, joi seara, cu liderii statelor din UE27 sa amane Brexit-ul cu ...citeste mai departe despre "Donald Tusk, in Parlamentul European: Visul renuntarii la Brexit nu a murit" pe Ziare.com

#Donald Tusk Brexit , #Stiri International