Donald Trump nu exclude o interventie armata in Iran

Marti, 18 Iunie 2019, ora 23:37
762 citiri
Donald Trump nu exclude o interventie armata in Iran
Foto: Arhiva Facebook Donald Trump

Presedintele american Donald Trump ar lua in considerare utilizarea fortei armate pentru a impiedica Iranul sa se inarmeze nuclear, insa a evitat, intr-un interviu acordat revistei Time, un raspuns direct la intrebarea daca ar putea avea loc o interventie pentru protejarea resurselor petroliere.

In interviul publicat marti, Reuters observa un ton diferit de cel al unor congresmeni republicani, care au cerut o reactie militara: Trump a declarat ca impactul atacurilor recente asupra unui petrolier norvegian si a unuia japonez in Golful Oman a fost pana acum "foarte minor".

Intrebat daca s-ar gandi la o actiune armata impotriva Iranului, pentru a evita ca regimul de la Teheran sa obtina arme nucleare sau pentru a asigura libertatea comertului cu petrol prin Golful Persic, presedintele a raspuns: "As actiona cu siguranta legat de armele nucleare si as lasa cealalta chestiune sub semnul intrebarii".

Statele Unite au acuzat Iranul de atacurile asupra petrolierelor, prezentand ca dovada o serie de imagini cu o ambarcatiune a Gardienilor Revolutiei, in care membri ai fortei iraniene de elita indeparteaza o mina magnetica neexplodata de pe coca navei japoneze atacate in 12 iunie.

Secretarul interimar al apararii, Patrick Shanahan, a anuntat luni ca SUA desfasoara inca 1000 de militari in Orientul Mijlociu, in scop defensiv, si a mentionat ingrijorarea fata de amenintarea din partea Iranului.

Tensiunile intre Washington si Teheran s-au acumulat dupa decizia de anul trecut a administratiei Trump de a retrage unilateral Statele Unite din acordul nuclear incheiat in 2015 si de a reintroduce sanctiunile impotriva Iranului. Dupa atacurile de saptamana trecuta din Golful Oman, a crescut temerea ca este posibila o confruntare armata intre cele doua tari.

Luni, Iranul a anuntat ca va incalca in curand limitele convenite pe plan international privind rezervele de uraniu imbogatit de concentratie redusa, in ciuda apelurilor de a-si respecta angajamentele.

Trump a declarat ca este de acord cu evaluarile serviciilor de informatii americane potrivit carora Iranul s-a aflat in spatele atacurilor asupra petrolierelor, dar a sustinut ca de cand a ajuns presedinte ostilitatea Teheranului fata de SUA a scazut.

"Daca va uitati la retorica actuala prin comparatie cu zilele cand semnau acordul acela (din 2015 - n. red.), cand auzeam tot timpul 'moarte Americii, moarte Americii, vom distruge America, vom ucide America', nu mai aud prea mult asta. Si nu ma astept s ...citeste mai departe despre "Donald Trump nu exclude o interventie armata in Iran" pe Ziare.com

#Trump interventie militara Iran , #Stiri International