Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 06:46
1257 citiri

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat in timpul noptii scrisoarea de demitere a directorului Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey.

Demiterea acestuia a socat Washingtonul, iar democratii au acuzat ca eliminarea lui Comey are legatura cu investigatia condusa de FBI cu privire la legaturile dintre campania Trump si Rusia, relateaza BBC.

Insa, demiterea directorului agentiei a avut loc la doar cateva ore dupa ce FBI a recunoscut ca Comey a prezentat o serie de informatii eronate in Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, sotul vicepresedintei de campanie a lui Hillary Clinton.

Presedintele Trump a precizat in scrisoarea de demitere ca este de acord cu recomandarea procurorului general, Jeff Sessions, care a sustinut ca "nu esti capabil sa conduci in mod eficient Biroul Federal de Investigatii".

Sessions a explicat ca departamentul Justitiei este "angajat sa respecte un nivel inalt de disciplina, integritate, precum si statul de drept", mentionand ca exista nevoia "unui nou inceput" la FBI.

Casa Alba a precizat ca va incepe imediat cautarea unui inlocuitor pentru James Comey, unul dintre putinii directori numiti de administratia Obama si pastrati in functie de Donald Trump.

Si James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale. Acesta se adresa agentiilor FBI din Los Angeles, atunci cand un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet ca tocmai a fost eliberat din functie de catre administratia Trump.

Initial, acesta a crezut ca este vorba de o farsa si a inceput sa rada in fata agentiilor FBI din Los Angeles.

Comey a rezistat doar patru ani dintr-un mandat de zece ani la conducerea Biroului Federal de Investigatii.

Multi politicieni si-au exprimat surprinderea ca directorul agentiei ar trebui sa fie demis pentru modul in care a gestionat investigatia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, avand in vedere ca Trump l-a laudat anterior pe Comey.

In ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigatiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.

"Ceea ce a facut i-a restabilit reputatia", a concluzionat atunci Trump.

Adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, a declarat marti ca nu poate apara modul in care directorul FBI a gestionat investigatia cu privire la e-mailurile democratei Hillary Clinton.

"Nu inteleg refuzul sau de a accepta judecata aproape universala ...citeste mai departe despre "Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey" pe Ziare.com

#James Comey demis, #seful FBI demis , #Stiri International