Donald Trump i-a facut jocurile lui Vladimir Putin, in turneul european

Duminica, 28 Mai 2017, ora 18:00
968 citiri

Prima calatorie in Europa a lui Donald Trump seamana cu un "reality-show" ieftin in care liderul american e fericit ca s-a intalnit cu papa Francisc, desi ultimul pare total nemultumit de interactiune dupa figura intunecata pe care o afiseaza in imaginile oficiale.

Donald Trump i-a jignit pe liderii statelor membre NATO, l-a impins pe premierul din Muntenegru, nou membru NATO, pentru a trece in primul rand si a facut skanderbeg cu Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei, un joc de cine cui ii strange mana mai tare, joc pe care Trump l-a adus in lumea diplomatiei, iar acum a inceput sa-l piarda.

Dar problemele Europei si ale lumii sunt mult mai mari decat calatoria de vacanta si abordarile superficiale ale lui Donald Trump.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat dupa intalnirea cu Trump ca "nu e sigur ca am cazut suta la suta de acord asupra subiectului Rusia", sugerand ca presedintele american are o viziune diferita fata de cea a statelor europene ingrijorate de interferenta Moscovei in procesele electorale si incercarea acesteia de a submina democratiile europene.

Trump are alt tip de probleme cu Rusia, o parte din echipa sa aflandu-se sub investigatia FBI pentru legaturi cu agenti de influenta ai Kremlinului si implicarea lui Vladimir Putin in alegerile din SUA de anul trecut.

Destramarea iluziilor

Intalnirea cu liderii europeni din Bruxelles, de la noul sediu NATO, a fost una tensionata si care va avea ca principal efect slabirea aliantei.

"Presedintele Trump a destramat orice iluzii cum ca s-ar afla intr-un turneu in care sa darame zidul dintre SUA si Europa (ridicat in timpul campaniei electorale de anul trecut), refuzand sa aprobe in mod explicit angajamentul de aparare reciproca al NATO si criticandu-i pe ceilalti membri pentru ceea ce el a numit neplata cronica a datoriilor catre alianta", scrie cotidianul american New York Times, comentand intalnirea de joi de la noul sediu NATO.

Donald Trump li s-a adresat aliatilor in termenii unui om de afaceri nemultumit de rezultatele comerciale ale corporatiei. In discursul sau a pus accentul pe faptul ca doar cinci membri din 28 directioneaza catre bugetul aliantei cele doua procente din PIB, prevazute ca fiind cheltuieli militare minime.

Aceasta a fost singura idee, prezentata pe un ton critic, creand un moment stanjenitor printre participanti. Va obtine Donald Trump, in final, o crestere a bugetului NATO? Da si nu. Statele mai mici care au nevoie de s ...citeste mai departe despre "Donald Trump i-a facut jocurile lui Vladimir Putin, in turneul european" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump NATO bani, #Trump Putin Europa, #Trump esec diplomatic , #Stiri International