Diplomatul britanic John Kerr, unul dintre parintii proiectului de text ce stabileste procedura de iesire din Uniunea Europeana, nu si-a imaginat ca tara sa va fi prima care il va folosi.
Initiativa lui Kerr a fost blocata de infrangerile suferite de Constitutia europeana la referendumurile din
Franta si
Olanda, dar unele elemente au ajuns in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, relateaza Politico.
Una dintre sectiunile preluate a devenit Articolul 50, care va fi invocat miercuri de premierul Theresa May, in scrisoarea de notificare oficiala a
UE ca Marea Britanie intentioneaza sa iasa din blocul comunitar, dupa mai mult de 40 de ani de apartenenta.
Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile
Aceasta va fi inmanata personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de catre ambasadorul britanic la Uniunea Europeana, Tim Barrow, moment din care va incepe numaratoarea inversa a "divortului" britanic. Negocierile se asteapta sa dureze doi ani.
Tot miercuri, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic ca Marea Britanie a declansat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
"Nu ma simt vinovat pentru inventarea mecanismului. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste", a declarat Kerr pentru Politico. "Nu credeam ca Marea Britanie il va folosi", a adaugat el.
Dupa o cariera stralucita in Ministerul de Externe, ce a inclus misiuni de ambasador la Washington si la UE, Kerr a pregatit textul in calitate de secretar general al Conventiei Europene, insarcinata ca puna la punct Tratatul Constitutional in 2002 si 2003.
In acea perioada, ascensiunea liderului austriac de extrema-dreapta Joerg Haider era o sursa importanta de ingrijorare pentru liderii UE, in conditiile in care unii membri din sudul blocului comunitar se intorsesera la democratie in deceniile recente.
Kerr si-a imaginat ca procedura de iesire ar fi putut fi declansata dupa ce un lider autoritar prelua puterea intr-o tara membra, iar UE suspenda dreptul la vot al tarii.
"Mi se parea foarte probabil ca un regim dictatorial sa vrea atunci, de furie, sa iasa. Iar a avea o procedura de iesire in forta parea a fi lucrul rational - pentru a evita haosul legal", a explicat el.
Fostul diplomat a subliniat doua elemente-cheie ale Articolului 50 care ar putea juca un rol important in negocierile viitoare. Astfel, procesul prezentat in text este "despre divort (...), despre pla ...citeste mai departe despre "
Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste" pe
Ziare.com Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.