Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste

Marti, 28 Martie 2017, ora 16:55
1155 citiri
Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste
Foto: Arhiva Ziare.com

Diplomatul britanic John Kerr, unul dintre parintii proiectului de text ce stabileste procedura de iesire din Uniunea Europeana, nu si-a imaginat ca tara sa va fi prima care il va folosi.

Initiativa lui Kerr a fost blocata de infrangerile suferite de Constitutia europeana la referendumurile din Franta si Olanda, dar unele elemente au ajuns in Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 2009, relateaza Politico.

Una dintre sectiunile preluate a devenit Articolul 50, care va fi invocat miercuri de premierul Theresa May, in scrisoarea de notificare oficiala a UE ca Marea Britanie intentioneaza sa iasa din blocul comunitar, dupa mai mult de 40 de ani de apartenenta.

Brexitul merge inainte. Theresa May anunta ca atacul de la Londra nu-i schimba planurile

Aceasta va fi inmanata personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de catre ambasadorul britanic la Uniunea Europeana, Tim Barrow, moment din care va incepe numaratoarea inversa a "divortului" britanic. Negocierile se asteapta sa dureze doi ani.

Tot miercuri, prim-ministrul britanic Theresa May va informa Parlamentul britanic ca Marea Britanie a declansat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

"Nu ma simt vinovat pentru inventarea mecanismului. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste", a declarat Kerr pentru Politico. "Nu credeam ca Marea Britanie il va folosi", a adaugat el.

Dupa o cariera stralucita in Ministerul de Externe, ce a inclus misiuni de ambasador la Washington si la UE, Kerr a pregatit textul in calitate de secretar general al Conventiei Europene, insarcinata ca puna la punct Tratatul Constitutional in 2002 si 2003.

In acea perioada, ascensiunea liderului austriac de extrema-dreapta Joerg Haider era o sursa importanta de ingrijorare pentru liderii UE, in conditiile in care unii membri din sudul blocului comunitar se intorsesera la democratie in deceniile recente.

Kerr si-a imaginat ca procedura de iesire ar fi putut fi declansata dupa ce un lider autoritar prelua puterea intr-o tara membra, iar UE suspenda dreptul la vot al tarii.

"Mi se parea foarte probabil ca un regim dictatorial sa vrea atunci, de furie, sa iasa. Iar a avea o procedura de iesire in forta parea a fi lucrul rational - pentru a evita haosul legal", a explicat el.

Fostul diplomat a subliniat doua elemente-cheie ale Articolului 50 care ar putea juca un rol important in negocierile viitoare. Astfel, procesul prezentat in text este "despre divort (...), despre pla ...citeste mai departe despre "Diplomatul care a inspirat Articolul 50: Nu ma simt vinovat. Ma simt foarte trist ca Marea Britanie il foloseste" pe Ziare.com

#autor articol 50, #britanic conceput articol 50 Brexit, #John Kerr Articol 50, #John Kerr Brexit, #istoric Articol 50 , #Stiri International