Pagubele produse sambata de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustreaza cvasi-imposibilitatea pentru o tara, chiar foarte bogata, de a-si proteja infrastructurile vitale de o astfel de amenintare asimetrica, subliniaza experti si oficiali, relateaza AFP.
Pagubele grave suferite de rafinaria de la Abqaiq si de exploatarea petroliera de la Khurais, in estul tarii, au fost rezultatul unui atac cu zece drone, scrie luni centrul de analiza american Soufan Center.
Folosirea aditionala a unor rachete de croaziera este posibila, adauga Centrul, citand responsabili ai administratiei americane.
Sunt arme de care dispun rebelii houthi, sustinuti de Iran de la inceputul confruntarii din Yemen cu o coalitie condusa de Riad, in urma cu cinci ani. Ei au demonstrat in mai multe randuri, in special din primavara lui 2019, ca aceste arme reusesc sa strapunga masurile de aparare saudite.
Pentru o astfel de amenintare "trebuie un sistem de aparare foarte perfectionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american" organizat in jurul unuia dintre portavioanele Fortelor navale americane, da asigurari pentru France Presse un sef francez al serviciului de informatii aflat in rezerva care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
"Un atac coordonat precum cel comis sambata nu este la indemana oricui si nu este la indemana oricui nici sa se poata apara de un atac ca acesta", a adaugat el.
La inceputul lui iulie, rebelii houthi au prezentat cu mare pompa, in cadrul unei ceremonii desfasurate intr-un loc secret, o drona-bombardier, numita "Sammad 3", si o racheta de croaziera, denumita "Al-Qods". Ei dispun, de asemenea, de o drona inarmata cu explozibili denumita "Qasef 2".
"Este puterea egalizatoare a tehnologiei, care le permite unor banditi sa poata ameninta marile puteri", si-a exprimat recent indignarea un inalt gradat al armatei franceze, sub acoperirea anonimatului. "Suntem invinsi de motoare de 250 kg, cum suntem invinsi de mine in Mali", a adaugat el.
Arabia Saudita a cheltuit averi pentru a se dota cu sisteme de aparare sol-aer, precum baterii de rachete antiracheta americane Patriot, radare si o forta aeriana ultramoderna.
Cheltuielile sale de inarmare au depasit 65 de miliarde de dolari in 2018, potrivit Institutului de cercetare pentru pace din Stockholm.
Becca Wasser, analista la centrul de reflectie Rand Corp, precizeaza pentru France Presse ca "in cea mai mare parte Arabia Saudita conteaza pe sistemele sal ...citeste mai departe despre "De ce ii este aproape imposibil Arabiei Saudite sa se apere de atacurile cu drone, chiar daca a investit enorm in aparare" pe Ziare.com