Darling mizeaza pe o revenire economica rapida

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 13:41
1323 citiri
Darling mizeaza pe o revenire economica rapida

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a pariat miercuri pe o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste", scrie Financial Times.

Darling, membru al Partidului Laburist, a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.

Contrastul dintre cele doua estimari a infuriat opozitia, care considera ca bugetul prezentat de Darling se bazeaza pe o serie de estimari absurde privind cresterea economica.

Vincent Cable, membru al Partidului Liberal Democrat, a spus ca guvernul a fost lipsit de onestitate in asumarea "unor rate de crestere spectaculoase".

De asemenea, in prezentarea de miercuri a bugetului, Darling a spus ca Marea Britanie va trebui sa contracteze imprumuturi de 175 miliarde lire sterline, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins economia Regatului.

Philip Hammond, un oficial al Trezoreriei, a declarat pentru BBC ca guvernul nu s-a folosit de oportunitatea oferita de prezentarea bugetului, pentru a fi sincer cu electoratul in ceea ce priveste adevarata dimensiune a problemelor economice.

Confederatia Industriei Britanice si-a exprimat, de asemenea, dubiile in legatura cu estimarile optimiste de crestere economica. Seful institutiei, Richard Lambert, a spus ca principala intrebare privind acest buget este daca poate restabili situatia grava in care se afla finantele publice.

Insa bugetul a fost salutat de sindicatul Unite, care considera ca acesta " a asezat partidul Laburist de partea celor care muncesc".

Peter Spencer, economist in cadrul Ernst & Young, a spus pentru The Telegraph ca estimarile lui Darling sunt doar un mod optimist de a gandi. "Este imposibil sa gasesti o perioada anterioara in care o astfel de revenire sa fi avut loc. Daca poti crede asa ceva, vei crede orice", a spus acesta.

De asemenea, Roger Bootle, economist in cadrul Deloitte, a declarat pentru The Guardian ca vor trece intre 30 si 40 de ani pana cand nivelul datoriei publice va reveni la cel avut inainte de inceperea recesiunii, de 40% din PIB.

Darling a mai anuntat miercuri o prima de casare de 2.000 de lire pentru persoanele ce isi schimba automobilele mai vechi de zece ani cu unele noi. Printre alte masuri, acciza la petrol va creste cu 2 pence/litru din septembrie, iar apoi cu 1 pence/litru peste nivelul inflatiei in fiecare aprilie, pentru urmatorii patru ani.

Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr).

In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei.

Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare.

BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
BCE insistă că salariile sunt principala cauză pentru care inflația din zona euro nu scade pe cât se dorește
Criza inflației din Europa se atenuează pe hârtie, iar ratele au scăzut de la maximele de două cifre consemnate în 2022. Cu toate acestea, pentru publicul european impactul inflației...
Inflația, dobânzile ridicate, reducerea sau eliminarea subvențiilor au făcut mașinile electrice să devină neinteresante în ultimele cinci luni. În mai, vânzările au scăzut cu 11%
Inflația, dobânzile ridicate, reducerea sau eliminarea subvențiilor au făcut mașinile electrice să devină neinteresante în ultimele cinci luni. În mai, vânzările au scăzut cu 11%
În Europa s-a vândut cu 2,6% mai puține vehicule în mai decât în urmă cu un an, deoarece cumpărătorii au refuzat prețurile încă ridicate ale modelelor electrice. Înmatriculările de...
#Darling, #economie, #marea, #britanie , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO