Daesh incearca sa instaureze statul-terorist - documente secrete ale jihadistilor

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 10:35
5212 citiri
Daesh incearca sa instaureze statul-terorist - documente secrete ale jihadistilor
Foto: Anticapitalistes

Daesh (ISIL) este mai mult decat o simpla grupare terorista pornita la lupta impotriva Occidentului. Un set de documente interne ale teroristilor, denumit "Principiile administrative ale Statului Islamic", demonstreaza cum gruparea evolueaza spre un stat de factura jihadista.

O parte din documentele subtilizate de catre unul din partenerii de afaceri ai teroristilor au fost publicate de ziarul The Guardian si dezvaluie o structura organizatorica complexa, care transforma miscarea jihadista in cel mai periculos inamic al lumii civilizate din ultimii 50 de ani.

Profetii violentei

Documentul redactat de catre un membru egiptean al gruparii, Abu Abdullah, arata preocuparea jiadistilor pentru dezvoltarea unei structuri de stat cu departamente guvernamentale (educatie, sanatate, externe), a unui program economic (de factura sovietica, care tinteste nationalizarea resurselor), a propagandei de stat si a unei armate profesioniste.

Pregatirea militara acordata membrilor gruparii este mult superioara celei din taberele militare create de al-Qaida in Afganistan, inainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

Teroristii asa-zisului Stat Islamic sunt impartiti in mai multe grupe, din care se disting trupele obisnuite si soldatii veterani, cei din urma fiind supusi unor cursuri anuale de perfectionare de doua saptamani.

Taberele de antrenament ale acestora sunt separate, iar aici au posibilitatea sa foloseasca cele mai noi arme si tehnologii pe care gruparea reuseste sa le achizitioneze.

Veteranii jihadisti urmeaza inclusiv cursuri de strategie militara, pentru a le dezvolta capacitatea de a organiza diverse atacuri si atentate si sunt instruiti sa contracareze diverse tehnologii moderne de securitate.

Nici copiii nu scapa valului de fanatism si violenta raspandit de lideri in interiorul statului terorist.

Cei mai mici locuitori ai teritoriilor controlate de Daesh sunt invatati sa manuiasca armament usor, sa execute captivi, iar celor mai remarcabili tineri soldati li se asigura si misiuni normale de patrulare sau de paza la granita teritoriilor controlate de Daesh.

Structuri guvernamentale

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a incuviintat tiparirea "Principiilor administrative", documentul care sta la baza formarii cadrelor aparatului guvernamental din califatul islamic infiintat de gruparea terorista.

"Principiile" stabilesc modul in care aparatul guvernamental al noului stat jihadist trebuie sa gestioneze sectoare precum educatia, resursele naturale, industria, relatiile externe, relatiile publice, sanatatea, alimentatia publica si fortele militare.

Cartea de capatai a "functionarului terorist" arata si o grija deosebita pentru folosirea cu eficenta a resurselor, vorbind inclusiv despre infiintarea propriilor fabrici de armament si munitie sau a celor de prelucrare a alimentelor.

Un punct central in doctrina teroristilor vizeaza integrarea strainilor racolati de gruparea terorista in cultura locala.

Profesorul Aymenn al-Tamimi este de parere ca teroristii incearca sa cladeasca o tara viabila din punct de vedere administrativ pe structura teologiei fundamentaliste.

"Este un proiect prin care Daesh se straduieste sa guverneze teritoriul ocupat. Nu este vorba de o simpla grupare al carei tel ultim este mentinerea unei batalii fara sfarsit cu lumea occidentala", spune al-Tamimi.

Strategie gresita

Documentele i-au ingrijorat si pe unii lideri militari cu experienta in combaterea miscarilor teroriste.

Unul dintre acestia, generalul (r) Stanley McChrystal, fostul comandat al trupelor americane din Irak, este de parere ca strategia actuala a liderilor occidentali se poate baza pe prezumtii gresite.

"Daca documentele sunt originale atunci sunt fascinante si ar trebui comunicate tuturor, in special politicienilor occidentali. Daca Vestul percepe ISIS ca pe o gasca stereotipa de ucigasi psihopati, risca sa ii subestimeze in mod dramatic", spune McChrystal.

Generalul american vede in documentul facut public un accent constant pus pe indoctrinarea prin educatie, propaganda si dorinta de a invata din greselile altor organizatii teroriste.

"Nu este o mare diferenta intre 'Principii' si opera lui Mao, actiunile Viet Minh din Indochina sau alte grupari ale caror actiuni definitorii nu reprezentau decat varful de aisberg al unei structuri mult mai complexe", crede generalul McChrystal.

Charlie Winter, cercetator in cadrul Universitatii din Georgia, sustine ca documentul demonstreaza capacitata Daesh de a premedita cu multa atentie actiunile sale.

"Departe de a fi doar o armata de ucigasi insetati de sange, Daesh demonstreaza acum organizare politica realizata pe o structura interna extrem de bine pusa la punct si capabila sa-si planifice dinainte actiunile", spune profesorul Winter.

Fostul comandant al trupelor speciale britanice, lt.gen. Graeme Lamb, este de parere ca documentul ridica mari semne de intrebare asupra actualei strategii militare a aliatilor internationali.

Pentru Lamb, cel mai important pas pe care liderii occidentali trebuie sa-l faca acum este atragerea aliatilor suniti din regiune impotriva jihadistilor din Daesh, in caz contrar riscand sa "hraneasca monstrul" cu alti si alti aliati radicalizati.

"Sa crezi ca Daesh si califatul creat de aceasta grupare poate fi distrus fara ajutorul fortelor sunite din Orientul Mijlociu inseamna sa esuezi in a intelege aceasta batalie.

Ofensiva trebuie condusa de liderii suniti din regiune, cu noi, cei din Vest si cu alte factiuni religioase din Orientul Mijlociu atrase in aceasta campanie anti-Daesh. Din pacate, nu este modul in care este gandita actuala strategie si ne putem astepta chiar si la un potential esec", a comentat generalul Lamb.

Islamic State blueprint

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#strategie ofensiva Stat Islamic, #guvernare stat terorist, #copii teroristi ISIS, #atentate Statul Islamic , #Stiri International