Cupa Mondiala, povara pentru Brazilia si moft pentru Qatar, tara celor mai bogati oameni din lume

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 08:00
4142 citiri
Cupa Mondiala, povara pentru Brazilia si moft pentru Qatar, tara celor mai bogati oameni din lume

Qatarul este dovada ca unii oameni au parte de mult noroc. In timpul domniei de 18 ani a seicului Hamad bin Khalifa al-Thani, care s-a incheiat anul trecut, populatia Qatarului a crescut de patru ori. PIB-ul a crescut de sase ori, la 200 de miliarde de dolari, ceea ce face din cei doua milioane de cetateni, cei mai bogati oameni din lume. Canalul de televiziune al emiratului, Al Jazeera, desi a suparat pe multi, este cel mai influent din regiune.

Sustinerea revolutiilor, cum a fost cea a Fratilor Musulmani, a fost profetica, intr-un fel, tot mai multe guverne islamice aparand in regiune. Chiar si incercarea emirului de a aduce un eveniment sportiv major in micul stat torid a avut succes in 2010, cand FIFA a ales Qatarul sa organizeze Cupa Mondiala din 2022, spun cei de la The Economist.

Seicul Hamad a abdicat in iunie anul trecut in favoarea fiului sau Tamim, in varsta de 34 de ani. Sarmanul... La numai o saptamana de domnie, armata egipteana a indepartat guverul Fratiei Musulmane, pe care Qatarul l-a sustinut cu opt miliarde de dolari. Vecinii din Golf, condusi de Arabia Saudita, au inceput sa puna presiuni pe emirat. Suparati deoarece Qatarul s-a implicat in revolutie, pentru ca a gazduit dizidentii, dar si ca urmare a informatiilor care au aratat ca oficialii din Qatar au spus vorbe nepoliticoase despre ei, sauditii si-au retras ambasadorul si au amenintat ca vor inchide spatiul aerian al micului emirat.

Emirul Tamim, un fan al fotbalului. Sursa foto: The Economist

Qatarul, un stat sclavagist

Nici fotbalul nu pica bine. Informatiile privind conditiile de munca au atras un control minutios in emirat, unde muncitorii straini, multi prost platiti si carora li se refuza drepturile fundamentale, sunt cu mult mai multi decat cei 280.000 de cetateni privilegiati. In februarie, un raport al International Trade Union Confederation a descris Qatarul drept un "stat sclavagist". Si, pentru a inrautati situatia, presa britanica a publicat informatii conform carora FIFA a fost mituita cand a selectat organizatorul editiei din 2022 a campionatului mondial.

Retragerea Cupei Mondiale din Quatar nu ar afecta foarte mult emiratul. Din cele 200 de miliarde de dolari din proiectele de infrastructura, planificate sau in curs de desfasurare, foarte putini bani sunt destinati infrastructurii sportive; constructia a opt noi stadioane nici n-a inceput. Iar seicul Tamim nu se plange. Avand in vedere faptul ca exportul anual de energie al Qatarului se ridica la aproape 500.000 de dolari pe cap de locuitor, totul merge bine, multumim.

Tanarul emir ii poate multumi tatalui sau si pentru o alta mostenire utila. Cand Arabia Saudita a cerut retragerea trupelor americane de pe teritoriul ei, stationate acolo din timpul razboiului din Golf (1991), Qatar le-a oferit gazduire. O mare baza aeriana americana langa Doha, capitala Qatarului, este o puternica asigurare impotriva vecinilor insistenti. Qatarul a mediat, de asemenea, si un schimb de prizonieri prin care un soldat american a fost eliberat, in schimbul a cinci importanti talibani afgani.

Cu toate acestea, presa si furia fratilor arabi au pus Qatarul intr-o pozitie inconfortabila. Seicul Tamim si-a linistit, diplomatic, vecinii, si a "potolit" si Al Jazeera. Qatarul s-ar putea, de asemenea, sa fi retras, in liniste, sustinerea unor clienti, inclusiv a grupurilor jihadiste din Siria. Insa ar trebui sa adopte o pozitie mai umila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#qatar situatie, #fifa qatar, #coruptie qatar , #Stiri International