Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 15:24
2794 citiri
Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees
Foto: Ziare.com

In Franta, o tara tot mai divizata, atacul terorist de joi, de la Paris, in urma caruia un politist a fost ucis, are potentialul de a rasturna un scrutin prezidential si-asa imprevizibil.

Cu un numar record de alegatori in continuare indecisi, analistii sustin ca atacul revendicat de Statul Islamic ar putea face jocul extremistilor de dreapta, relateaza CNN.

De altfel, candidatul Frontului National, Marine Le Pen, a facut din imigratie si ceea ce a numit amenintarea islamului o tema centrala a campaniei sale, anuntand chiar ca va suspenda pana si imigratia legala.

In momentul in care a avut loc atacul, Le Pen participa la o dezbatere televizata alaturi de ceilalti 10 candidati la alegerile prezidentiale, spunand ca securitatea din tara sa ii dezamageste pe cetateni.

"Nu s-a facut tot posibilul pentru a ne apara cetatenii. Avem nevoie de resursele pentru a ne asigura ca putem combate terorismul islamist. Nu vreau ca tineretul nostru sa se obisnuiasca cu acest pericol. S-a incheiat naivitatea", a spus Le Pen.

Principalii candidati si-au incheiat campania cu o zi mai devreme, din cauza atacului terorist

Cu doar o zi inainte de incheierea campaniei, Le Pen, Francois Fillon si Emmanuel Macron, adica cei aflati pe primele trei locuri in sondaje, au anuntat ca isi suspenda campaniile.

Fostul premier Fillon a spus ca vrea sa arate solidaritate cu politistii, care au fost cei vizati de atac - unul a fost ucis, iar doi au fost raniti. La randul sau, Macron a anuntat ca va anula mitingurile de sustinere din Rouen si Arras, pentru a elibera astfel forte de securitate care sa fie mobilizate "pentru a asigura securitatea cetatenilor nostri".

Intre timp, un al doilea suspect cautat de politia franceza s-a predat in Belgia, iar trei membri ai familiei atacatorului ucis de fortele de ordine au fost retinuti, potrivit unui purtator de cuvant al Procuraturii pariziene.

Insa informatia ca suspectul principal, cetatean francez, ar fi fost deja supravegheat de serviciile de securitate este de asteptat sa dea apa la moara politicienilor care cauta sa critice angajamentul Guvernului privind apararea cetatenilor sai.

O sursa apropiata anchetei a precizat, pentru CNN, ca suspectul se afla pe o Fisa S sau Cardul S, aratand ca este privit drept o potentiala amenintare pentru securitatea nationala. In anul 2016, autoritatile monitorizau 15.000 de oameni despre care credeau ca sunt in proces de radicalizare, iar anterior oficialii francezi au spus ca 10.00 ...citeste mai departe despre "Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees" pe Ziare.com

#alegeri prezidentiale Franta atac Paris, #atac Paris alegeri Franta, #alegeri prezidentiale Franta 2017 , #Stiri International