Cum raspunde MAE, dupa ce Ungaria a acuzat Romania de pericilitarea sigurantei energetice din regiune

Sambata, 30 Iunie 2018, ora 10:28
1061 citiri

Ministerul Afacerilor Externe transmite, sambata, ca a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii.

Ungaria acuza Romania ca pericliteaza siguranta energetica din regiune

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu preocupare de declaratiile lansate recent in spatiul public, inclusiv de ministrul afacerilor externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetica regionala si a cerut clarificari, prin Ambasada Ungariei la Bucuresti, privind motivatia acestor opinii. Ministerul Afacerilor Externe considera ca vehicularea unor informatii incorecte in ce priveste Romania vine in contradictie cu spiritul Parteneriatului strategic incheiat intre Romania si Ungaria si al relatiilor bilaterale de cooperare, respect si incredere reciproca firesti dintre doua state europene, membre UE si NATO", arata Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un comunicat de presa transmis sambata.

MAE spune ca partea ungara cunoaste foarte bine, fara indoiala, evolutiile recente privind investitiile substantiale facute in Romania pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor si "modul exemplar de cooperare a autoritatilor romane cu companiile interesate de punerea in valoare a resurselor energetice de la Marea Neagra si eforturile Romaniei de a asigura in plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale".

In acest sens, Legea privind derularea operatiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritara a Parlamentului Romaniei si va asigura un cadru stimulativ pentru investitiile in acest domeniu, sustine MAE.

"In plus, oficialii din Ungaria sunt, cu siguranta, la curent cu dialogul frecvent si deschis intre companiile nationale din Romania si Ungaria pe aceste teme. Reamintim partii ungare ca, la sfarsitul anului trecut, entitati din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacitatii de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre Romania si Ungaria. De aceea, organizarea de evenimente publice in Romania prin care sa fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificata si inoportuna", mai spune MAE.

Ministerul de Externe readuce in atentie anuntul public facut in 4 iunie de operatorul roman de transport al gazelor naturale privind lan ...citeste mai departe despre "Cum raspunde MAE, dupa ce Ungaria a acuzat Romania de pericilitarea sigurantei energetice din regiune" pe Ziare.com

#raspuns MAE declaratii Ungaria gaze, #gaze Marea Neagra acuzatii Ungaria , #Stiri International