Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de Nord

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 19:16
1392 citiri
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de Nord
Foto: Pixabay

Cand Kim Jong Un a preluat conducerea in Coreea de Nord, aproape acum sase ani, populatia spera ca nivelul de trai va creste. Multi au sperat ca el va aduce o schimbare in bine intr-o tara cu o lunga traditie a comunismului. Pana la urma, era foarte tanar. Un milenial. Cineva care a vazut cum e "in afara".

Dar "Marele Succesor", asa cum mai e supranumit, s-a dovedit a fi la fel de brutal ca tatal si bunicul sau.

Cu toate ca a permis o mai mare libertate economica, el a incercat sa-si izoleze tara mai mult ca oricand de restul lumii, a intarit paza la granita cu China si a inasprit pedepsele pentru cei care vor sa treaca frontiera. Iar pe plan intern, libertatea de exprimare si gandirea libera sunt de domeniul fanteziei, scrie Washington Post.

Jurnalistii publicatiei au stat de vorba cu zeci de nord-coreeni care si-au riscat viata si si-au parasit patria.

Marturisirile refugiatilor ne ajuta sa intelegem mai bine cum e traiul in aceasta tara.

Dar de ce pleaca lumea de acolo? Ei bine, nord-coreenii nu fug de regimul totalitarist pentru ca mor de foame, ci pentru ca sunt dezamagiti. Avand in vedere ca activitatea economica este in plina expansiune, oamenii au acces mai usor la informatiile venite "din afara", care ii fac sa viseze la o viata cu totul altfel decat cea pe care o au.

Pe de alta parte, unii pleaca din Coreea de Nord pentru ca vor o educatie mai buna pentru copiii lor, altii vor sa se imbogateasca, dar exista si persoane care pur si simplu cauta un loc in care sa poata sa-si spuna parerea fara consecinte.

Sursa citata a publicat cateva marturisiri ale defectorilor si ce cred ei despre Kim Jong Un.

Tanara mama, in varsta de 29 de ani, care a plecat in 2014: "Vedeam ca e tanar si speram ca lucrurile se vor imbunatati. In primele zile de cand a venit la conducere am primit ratii suplimentare de mancare, inclusiv carne si peste".

Prescolar, in varsta de 7 ani, care a plecat in 2014: "Eu imi amintesc ca era gras. Avea o fata grasa, ca de porc".

Washington Post relateaza ca in momentul in care regimul se pragatea pentru transferul de putere, a obligat toata populatia sa invete un cantec, numit "Pasi", iar versurile vorbeau despre faptul ca Kim va urma traseul tatalui sau si va conduce tara catre un viitor glorios.

Citeste mai departe despre "Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de Nord" pe Ziare.com.

#viata coreea de nord , #Stiri International