Cum arata Europa la finalul lui 2018: "Cuiele" pe care Rusia le "infecteaza si le adanceste" cu un scop Interviu

Luni, 31 Decembrie 2018, ora 10:00
1177 citiri

Rusia nu genereaza problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana, asa cum speculeaza unii, ci doar "pune cuie in ranile deja create, le infecteaza, le adanceste", pentru ca are un plan: "sa nu lase UE sa fie foarte unita", spune Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, sociologul Dan Dungaciu vorbeste despre problemele actuale cu care se confrunta Europa. In Franta, "populistul cel bun", Emmanuel Macron, pune in criza proiectul Europei viitoare, al carei lider trebuia sa fie.

Brexit-ul nerezolvat tine si el in criza proiectul european, partide populiste au daramat o clasa politica, iar episodul "Marea Azov" a fost "primul din confruntarea ruso-ucraineana in care rusii au tras din uniforma ruseasca in uniforma ucraineana" - un semnal dat occidentalilor.

Insa "Rusia nu genereaza problemele, doar le foloseste". "Ea pune cuie in ranile deja create. Le infecteaza, le adanceste. Dar problema de fond este lipsa de incredere a cetateanului european in mainstream-ul politic, incapacitatea mainstream-ului politic de a-si asuma agenda cetateanului european", spune Dan Dungaciu in prima parte a interviului acordat Ziare.com.

Cum arata Europa astazi? Daca in anii trecuti problema numarul 1 era migratia, acum care este?

Consecintele migratiei. Nu mai este migratia in sine un subiect, dar consecintele migratiei sunt prezente in politica europeana, pentru ca, intre timp, acel cocktail Molotov, acea "furtuna perfecta" prin care a trecut Europa, a generat o criza fara precedent in ultimii ani in spatiul european, iar aceasta criza deja si-a configurat entitatile politice, ideologice.

Care a fost "furtuna perfecta"?

In termeni maritimi, furtuna perfecta se inregistreaza atunci cand se intrunesc o serie de conditii care fac ca o nava sa nu mai poata sa scape. In cazul nostru vorbim despre acel amestec de provocari concomitente: criza economica, migratie, terorism si spaima europenilor, amplificata de interventiile strategice, geopolitice, militare ale Federatiei Ruse.

Iar acum ne confruntam cu aceste entitati deja create. Noi le numim folosind un termen impropriu "partide populiste". Spun impropriu pentru ca ideologic e foarte greu sa vezi ce inseamna populismul, fiecare isi defineste conceptul si pe urma incearca sa il caute prin puzderia de partide, ca pantoful Cenusaresei. Dar, pe fond, aceste partide populiste au matur ...citeste mai departe despre "Cum arata Europa la finalul lui 2018: "Cuiele" pe care Rusia le "infecteaza si le adanceste" cu un scop Interviu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crize Europa Rusia, #proteste Franta, #Brexit referendum, #Rusia Azov , #Stiri International