Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intre timp, la Zagreb...

Croatia creste salariul minim, reduce taxele si primeste mai multi straini in 2018

Croatia creste salariul minim, reduce taxele si primeste mai multi straini in 2018


Croatia ia noi masuri pentru a sprijini cresterea competitivitatii economice: majorarea salariului minim cu 5% si extinderea numarului de licente pentru angajatii straini in 2018.

De asemenea, Guvernul de la Zagreb a redus cu 50% contributiile pe care angajatorii trebuie sa le plateasca pentru salariul minim, in scopul reducerii costurilor cu salariile, transmite Reuters.

"Aceste masuri sunt atat in beneficiul angajatorilor, cat si in cel al angajatilor", a declarat premierul Andrej Plenkovic, dupa reuniunea Cabinetului.

De anul viitor, salariul minim net in Croatia va creste la 2.752 kuna (429,63 dolari), in timp ce salariul minim brut va fi de 3.439 kuna. Cifra reprezinta 43% din salariul mediu brut din septembrie, care s-a ridicat la 7.989 kuna.

"Obiectivul nostru pe termen mediu este sa majoram salariul minim la 50% din salariul mediu brut", a afirmat ministrul Muncii, Marko Pavic.

In Croatia, aproximativ 75.000 de angajati primesc salariul minim.

De asemenea, de anul viitor, numarul licentelor pentru angajatii straini va creste la 31.000, de la 9.000 anul acesta.

Croatia are nevoie de angajati straini in constructii, turism, constructia navelor si industria metalurgica. In ultimii ani, aceste industrii au fost afectate de lipsa fortei de munca. Majoritatea angajatilor straini vine din tari din afara UE.

La o populatie de 4,3 milioane de locuitori, Croatia are o rata a somajului de 11,6% sau aproximativ 180.000 de persoane. Anul acesta, economia croata ar urma sa urce cu peste 3%, dar analistii avertizeaza ca perspectivele pe termen lung indica un avans de 1-2%, daca nu se imbunatatesc semnificativ climatul de afaceri si eficienta sectorului public.

In Romania, Guvernul a aprobat luna trecuta majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.900 lei (aproximativ 410 euro) incepand cu 1 ianuarie 2018.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 4549 ori